Posouzení připojitelnosti nového zdroje do sítě 110 kV

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce je zaměřena na problematiku připojování nových zdrojů do elektrizační soustavy. V první polovině práce je pozornost věnována popisu nového zdroje a způsobu připojení do elektrizační soustavy. V práci jsou vypracovány blokovací podmínky pro rozšířenou rozvodnu TR Neratovice. Před připojením nového zdroje obdrží provozovatel distribuční soustavy žádost o připojení. K ní přiložená studie připojitelnosti hodnotí zpětný vliv na distribuční soustavu a informuje provozovatele, jaká opatření je nutné provést pro spolehlivý provoz s novým zdrojem. Pro posouzení zpětných vlivů na distribuční soustavu je využit výpočetní software PSS Sincal. Na základě zpracovaných dat bude provedeno posouzení připojitelnosti synchronního generátoru do distribuční soustavy v místě rozvodny TR Neratovice.
This thesis focuses on the connectivity problems of the new sources to the electrical network. The first part of the thesis deals with the description of the new source and the method of its connection to the electrical network. Furthermore, in work, there are elaborated the blocking conditions for substation TR Neratovice expanded distribution point. A distribution network operator must receive an attachment application for connecting before the actual connection. The attachments consist of study cases of conjunction that values the inverse influence on the distributional network and informs the operator about the required measures for the reliable service with the new source. PSS Sincal computer software was used to survey the inverse influences on the distributional network. Based on processed data, the evaluation of conjunction of the synchronous generator to the grid at TR Neratovice substation was reconsidered.
Description
Citation
KOPEČNÝ, D. Posouzení připojitelnosti nového zdroje do sítě 110 kV [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Morávek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Student seznámil komisi se svojí diplomovou prací na téma: Posouzení připojitelnosti nového zdroje do sítě 110 kV. Vedoucí práce doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. přečetla posudky vedoucího a oponenta diplomové práce Ing. Martina Fojtíka. Poté student plynule odpověděl na otázky oponenta a doplňující otázky doc. Orságové. S dotazy ohledně způsobu rozvodu el. energie a rozsahu účiníku se přihlásil ing. Vybíralík. Student na otázku plynule odpověděl. Na otázku ing. Ptáčka ohledně použitého programu, možnosti realizace a způsobu použitého výpočtu student pohotově odpověděl. Další připomínku k realizaci měl ing. Vybíralík, na kterou student pohotově reagoval.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO