Návrh systému chránění distribuční sítě VN

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem chránění vedení VN a výpočtem spolehlivostních ukazatelů. Nejprve pojednává o možnostech provozu elektrizačních soustav. Následně rozděluje sítě podle uzemnění uzlu transformátoru a jsou zmíněny spínací prvky a zařízením, které se vyskytují v distribuční síti VN. Uvádí základní rozdělení ochran vedení a jejich použití, zvláště se poté zaměřuje na venkovní a kabelové vedení VN. Pojednává také o spolehlivosti dodávky elektrické energie a uvádí základní ukazatele spolehlivosti a jejich možný výpočet. V praktické části jsou popsány změny v uvažované oblasti distribuční sítě, kde bude probíhat rekonstrukce linky VN872 a bude implementován nový způsob napájení obce Drnholec. Také je vypočítán dopad této změny na ukazatele spolehlivosti nepřetržitosti dodávané energie. Dále jsou pak navrhnuty ochrany vedení a správnost jejich nastavení je poté ověřena na modelu v programu PSS Sincal.
The master´s thesis deals with the design of medium voltage power line protection and the calculation of reliability indicators. First, it deals with the possibilities of power system operation. Subsequently, it divides the networks according to the grounding of the transformer node and the switching elements and devices occurring in the MV distribution network are mentioned. It presents the basic classification of power line protection and its use, especially it focuses on overhead and cable MV power lines. It also discusses the reliability of the power supply and lists the basic reliability indicators and their possible calculation. The practical part describes the changes in the considered area of the distribution network, where the reconstruction of the power line VN872 and a new way of powering the village Drnholec will take place. The impact of this change on the reliability of the supplied energy is also calculated. Furthermore, the protection of the power line is designed and the correctness of its setting is then verified on the model in the PSS Sincal software.
Description
Citation
SOCHOR, T. Návrh systému chránění distribuční sítě VN [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Martin Kašpírek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Student seznámil komisi se svou diplomovou prací na téma Návrh systému chránění distribuční sítě VN. S posudky seznámil komisi vedoucí práce doc. Toman. Student odpověděl na dotazy oponenta a jeho připomínky bez výhrad. V rámci rozpravy se ptal Ing. Kašpírek, student odpovídal s mírnou dopomocí, ale v problematice se orientuje.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO