IP core pro řízení BLDC motorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce pojednává o vektorovém řízení synchronních BLDC a PMSM motorů pomocí FPGA. V první části je popsána základní teorie těchto motorů a jejich řízení. Následně je popsáno vektorové řízení a jeho náležitosti jako a Parkova transformace. Zbytek práce se zabývá samotným návrhem univerzálního regulátoru s nastavitelnou přesností v jazyce VHDL. Data jsou oddělena od výpočetní části, které je prováděno specializovanou aritmeticko-logickou jednotkou. V poslední části je návrh ověřen v simulátoru pomocí modelu PMSM motoru.
This diploma thesis is about using vector control (or field-oriented control) of synchronous BLDC and PMSM motors on FPGAs. First part describes basic theory of these motors and how to control them. Then vector control is detailed and its parts as (or Clarke) and Park transformation. Rest of the thesis deals with the design of universal controller with adjustable accuracy in VHDL language. Data is separated from computing part which utilizes custom arithmetic-logic unit. In the last part of the thesis the design is tested in simulator using model of PMSM motor.
Description
Citation
HRÁČEK, M. IP core pro řízení BLDC motorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika
Comittee
prof. Ing. Jaroslav Boušek, CSc. (předseda) prof. Ing. Vladislav Musil, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Ivan Szendiuch, CSc. (člen) Ing. Martin Šťáva, Ph.D. (člen) Ing. Michal Pavlík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-04
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Dále odpověděl na otázky komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO