Analýza hybridního synchronního generátoru metodou konečných prvků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá výpočtem a návrhem synchronního generátoru s vyniklými póly a následnou úpravou tohoto stroje na takzvaný hybridní synchronní stroj. Práce je zpracovávána pro společnost Siemens Electric Machines s.r.o. v Drásově. Od této firmy byl poskytnut návrh synchronního generátoru s vyniklými póly. Z návrhu stroje se vytvořil model v programu Ansys, a to v prostředí RMxprt a v prostředí Maxwell 2D. Návrhy se porovnaly a vyhodnotily se jejich vypočítané parametry a jejich odlišnosti. Vytvořený model synchronního generátoru se v programu Maxwell upravil na takzvaný hybridní synchronní generátor. Do rotoru s vinutím byly navíc přidány permanentní magnety a zkoumal se jejich vliv. V části Úvod je blíže popsáno a rozvedeno zadání práce. V teoretické části je obecně popsán synchronní generátor a také hybridní synchronní generátor. V další části práce je popsán návrh synchronního generátoru s vyniklými póly. Následně je popsán výpočet a návrh modelu zadaného generátoru v programu Ansys. Dále jsou zde srovnány dílčí výsledky modelu generátoru s návrhem firmy. Poté je popsána tvorba modelu hybridního generátoru. A jsou zde srovnány a vyhodnoceny vytvořené modely hybridních generátorů.
This work deals with calculation and design of synchronous salient pole generator and then the transformation from this machine into so-called hybrid synchronous machine is described. This diploma thesis is done for company Siemens Electric Machines s.r.o. in Drásov. This company provided their design of synchronous salient pole generator. The model of this generator was created in programs RMxprt and Maxwell 2D. Suggestions and models were compared, and their calculated parameters were evaluated. The created model was upgraded to so-called hybrid synchronous generator. Permanent magnets were added in the created model and influence of these additional magnets is going to be analyzed. Tasks of the work are described in more details. in the introduction. The topic of synchronous generator and hybrid synchronous generator in general is described in the theoretical part. The next part of work deals with the design of salient pole generator. In the other part of the work calculation and design of the generator model are described in Ansys program. Furthermore there are some results from program compared with the results from company. Some model parts and other graphic outputs from Ansys program are shown. After that the creation of hybrid synchronous generator is described and created models of hybrid synchronous generators are compared and evaluated.
Description
Citation
SUCHOMEL, V. Analýza hybridního synchronního generátoru metodou konečných prvků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ivo Pazdera, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Voženílek, CSc. (člen) Ing. Jan Bárta, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-05
Defence
Student seznámil komisy s obsahem své diplomové práce s názvem "Analýza hybridního synchronního generátoru metodou konečných prvků". Diplomant komisi představil cíle práce a následně plynule přešel k prezentaci četných simulací a výsledků z těchto provedených simulací. Dále student pokračoval s prezentací samotného hybridního synchronního generátoru v několika uspořádáních. Závěrem diplomant shrnul dosažené výsledky. Student odpověděl na všechny položené otázky oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO