Analýza kauzálního vztahu mezi kardiovaskulárními signály

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Neinvazivní vyhodnocení správné funkčnosti kardiovaskulárního systému lze provést na základě detekce baroreflexní aktivity. Daná diplomová práce se zabývá problematikou baroreflexní citlivosti z anatomického, patologického a klinického pohledu. Teoretické znalosti slouží jako předpoklad pro matematický popis vybraných metod detekce citlivosti baroreflexu v časové, frekvenční a informační oblasti V praktické části diplomové práce jsou představeny dvě metody detekce BRS – sekvenční metoda, která je založená na nalezení specifických sekvenci časových řad systolického krevního tlaku a srdečních intervalů, a metoda aplikace bivariantního autoregresního modelu. Obě metody jsou realizované v programovaném prostředí MATLAB. Výsledky testování metod na reálných datech jsou diskutované na závěr.
Application of the non-invasive methods to detection of the baroreflex sensitivity is a correct way to evaluate the functions of cardiovascular system. This master’s thesis describes the theoretical informations about the problem of baroreflex sensitivity from anatomical, patalogical and clinical views. Theoretical knowledges are foundation for mathematical description of some methods to detection of baroreflx sensitivity in time, frequency and information dimensions. In the practical part of the master’s theses are presented two methods of BRS detection – sequence method based on finding the specific sequences of time series signals and method of application bivariante autoregressive model. Both of methods are implemented in MATLAB. The results of testing data on real data are discussed.
Description
Citation
TIURINA, M. Analýza kauzálního vztahu mezi kardiovaskulárními signály [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (předseda) Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vratislav Čmiel, Ph.D. (člen) Ing. Roman Jakubíček, Ph.D. (člen) RNDr. Jiří Jarkovský, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-05
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Studentka neměla k posudkům výhrad. Ing. Harabiš položil otázku na základní filtraci dat. Bude použitý filtr lineární nebo nelineární? RNDr. Jarkovský položil otázku na použití v klinické praxi. Doc. Kolářová položila otázku na množství hodnot v oblasti VLF, zda je jich dostatek pro vyhodnocování dané metody. Jaký byl použit frekvenční krok? Ing. Jakubíček se zeptal na výrazný rozdíl ve výsledcích použitých metod. Může být v datech přítomen zkreslující faktor? Na základě čeho byly dvě použité metody vybrány? Studentka obhájila bakalářskou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO