Metody simulace dodávky výkonu z větrných elektráren

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tématem diplomové práce je studium metod simulace dodávky z větrných elektráren. Srovnání charakterů dodávky v ČR a v zahraničí a rozbor vhodných statistických metod. Práce začíná krátkým přehledem využití větru v minulosti. Dále seznamuje s teorií větrných motorů, jejich konstrukcí a vlastním vybavením. Další kapitola se zabývá charakterem energie větru a fyzikálními vztahy. Popisuje vliv rychlosti větru na výkon poháněné větrné turbíny a fyzikální omezení využití energie větru. Následně rozebírá možnosti meteorologických předpovědí. Příští kapitola rozděluje elektrárny podle geografické polohy a charakterizuje jejich odlišnosti. Popisuje a odůvodňuje jednotlivé etapy rozvoje větrné energetiky v České republice a zahraničí. Pro ČR je uveden seznam lokalit vhodných pro rozvoj a výstavbu větrných parků. Kapitola 5 popisuje metody analýzy dat a uveřejňuje poznatky mimo jiné z denních a roč-ních diagramů výroby. V závěru kapitoly nastiňuje návrh jednoduchého předpovědního modelu, který je realizován v kapitole následující. Zde následuje rozbor dalších metod založených na regresní analýze. Mezi nimi je to například Autoregresivní model s klouzavým průměrem (ARMA), u kterého lze očekávat uspokojivé výsledky, a dále Autoregresivní model s Markovským řetězcem (MSAR). Od statistických předpovědních modelů se přesouvá k složitým předpovědním systémů. Jde o systémy, které pracují s meteorologickými předpověďmi, s historií naměřených dat dodávky, které jsou zpracovávány za pomocí statistických modelů. V posledních letech zaznamenaly značný rozvoj a použití takovýchto modelů je dnes v mnoha zemích už samozřejmostí.
Theme Master’s thesis was studying of wind energy power supply. Comparison of character of wind power supply in Czech Republic to power supply abroad. Thesis begins with short introduction of historical wind applications. It continues by theory of wind engines, the wind engines construction and its facilities. Next part describes wind energy characteristics and physics. It describes wind speed influence to power supply of wind turbine, a physical limits of wind engines efficiency. Later, meteorological forecast possibilities are mentioned. Following chapter classifies wind power plants by geographical locations and characterizes them. It presents and explains individual cases of wind energy business growth in Czech Republic and other countries. There are also mentioned many suitable locations for wind parks in Czech Republic. There are described data analysis methods in chapter number 5. Analysis results of day period graph and year period graphs are shown. Unsophisticated forecast model is sketched out and created in following chapter. Here the regressive analysis methods are described, such as Autoregressive moving average model (ARMA), which can bring satisfactory results. Another example is Markov switching autoregressive model (MSAR). Next step from statistic forecast models is to sophisticated large forecasting systems. Those systems require meteorological forecast data and historical wind power data. Data are analyzed by statistical models. They have been developed recently and they are ordinary used nowadays.
Description
Citation
BARTOŠÍK, T. Metody simulace dodávky výkonu z větrných elektráren [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Evžen Haluzík, CSc. (předseda) prof. Ing. Karel Sokanský, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (člen) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (člen) Ing. Jan Gregor, CSc. (člen) Ing. Vladimír Kohout (člen) Ing. Jiří Ptáček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-09
Defence
Student prezentoval svoji diplomovou práci a v diskuzi odpověděl na všechny položené otázky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO