Studium adhézních vlastností hydrogelových matric k pevným povrchům

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Předložená bakalářská práce se zabývá optimalizací a následným ověřením použitelnosti nekonvenční metody stanovení adhezních vlastností hydrogelů a jim příbuzných materiálů, která bude použitelná pro měření přilnavosti hydrogelů k pevným povrchům s využitím reologických technik. V případě předložené bakalářské práce je vybráno stanovení adhezních vlastností pomocí reometru a jednoduchých experimentů skluzu měřených materiálů po nakloněné rovině. Výsledky těchto metod jsou srovnány mezi sebou a zároveň s poznatky získanými z odborné literatury. Použitelnost metod je hodnocena z hlediska objektivních výsledků, reprodukovatelnosti a jestli jsou naměřená data kvantitativním vyjádřením adhezních vlastností. Bylo zjištěno, že reometrie je použitelná jako spolehlivá kvantitativní metoda měření adheze. Reometricky naměřená data byla reprodukovatelná a konzistentní. Touto metodou bylo zjištěno, že s rostoucí koncentrací disperzního podílu v hydrogelovém systému roste adhezní síla, což je v souladu s poznatky získanými z odborné literatury.
This bachelors thesis deals with optimization and subsequent verification of the applicability of an unconventional method for determination of adhesion properties of hydrogels and materials related to them, which will then be useful for measuring the adhesion of hydrogels to solid surfaces using rheological techniques. In the case of the presented thesis, the determination of adhesion properties by means of rheometer and simple experiments such as slipping of measured materials on inclined surface is chosen. The results of both of these methods are compared to each other and also to the knowledge gained from literature. The applicability of the methods is assessed in terms of objective results, reproducibility, and whether the measured data are quantitative expressions of adhesion properties. It has been found that rheometry is useful as a reliable quantitative method of measuring adhesion. The rheometric data was reproducible and consistent. By this method, it was found that, with increasing concentration of dispersion, the adhesion force increases, which is in agreement with the knowledge obtained from literature.
Description
Citation
ŠINDELÁŘOVÁ, A. Studium adhézních vlastností hydrogelových matric k pevným povrchům [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Martina Klučáková, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Martin Vala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-19
Defence
Student prezentoval řešenou práci, její teoretická východiska a vlastní výsledky, zodpověděl dotazy položené oponentem a následně byly poleženy dotazy členů komise. Klučáková – může viskozita u kapalin s teplotou stoupat?Šoukal – může materiál senzoru ovlivnit přilnavost hydrogelu? Byl použitý PVA plně hydrolyzovanýVala – co bylo účelem zjišťování adheze hydrogelu, jde o nějaké praktické využitíVeselý – v jakých objemech byly míchány roztokyStudent prokázal výbornou orientaci v dané problematice a schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO