Aronie jako surovina pro kosmetickou výrobu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá přípravou extraktů z plodů a listů aronie a následným využitím získaného extraktu v kosmetické výrobě. V teoretické části jsou uvedeny informace o původu aronie, o botanické charakteristice druhu Aronia Melanocarpa a o jejím využití. Dále je popsáno chemické složení rostlinného materiálu aronie, které je zároveň společné i pro plody. V závěru teoretické části jsou popsány extrakční a separační techniky, metody stanovení celkových polyfenolických sloučenin a stručná charakteristika bezpečnostního listu. Experimentální část popisuje optimalizaci připraveného macerátu tak, aby macerát obsahoval velké množství polyfenolických sloučenin. Jako optimální se ukázal pro maceraci listů i plodů 50% ethanol při laboratorní teplotě. Měřením bylo zjištěno, že doba macerace má vliv na obsah získaných polyfenolických sloučenin. U získaného optimalizovaného macerátu byly dále stanovovány některé chemické a fyzikální vlastnosti jako je pH, hustota, index lomu pro účely vytvoření bezpečnostního listu a produktové specifikace. V závěru experimentální části byly připraveny kosmetické výrobky s přídavkem macerátu z drcených plodů aronie.
This bachelor thesis deals with extraction of polyphenols from fruits and leaves of aronia and consequent use of obtained extract in cosmetic production. In the theoretical part are information about the origin of the aronia, the botanical characteristics of Aronia Melanocarpa and about its utilization. Furthermore, the chemical composition of the plant material of the aronia is described, which is also common for fruits. At the end of the theoretical part are described extraction and separation techniques, methods of determination of total polyphenolic compounds and brief characteristics of the material safety data sheet. The experimental part describes the optimization of the prepared extract so that the extract contains as many polyphenolic compounds as possible. 50% ethanol at room temperature was shown to be optimal for leaf and fruit extraction, and the maceration time was found to have a significant effect on the polyphenolic compounds obtained. For the obtained optimized macerate, some chemical and physical properties such as pH, density, refractive index were determined for the purpose of producing a material safety data sheet and product specification. At the end of the experimental part were prepared cosmetic products with the addition of macerate from crushed aronia fruits.
Description
Citation
PALKOVSKÁ, K. Aronie jako surovina pro kosmetickou výrobu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-18
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce.2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci.3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři.Diskuseprof. Márová: Jsou kosmetické produkty s obsahem aronie na trhu? Bylo vámi připravené mýdlo z aronie a kozího mléka dále parfémováno?doc. Obruča: Zmínila jste možnost nahrazení extrakčního činidla ethanolu, napadá vás tedy jiná alternativa?dr. Mikulíková: Odkud pocházely testované vzorky aronie?doc. Kovalčík: Aronie je velmi pigmentována, nebyl to při práci problém?Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Studentka prokázala výbornou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO