Konstrukční návrh vany experimentálního zařízení pro testování lidských kloubů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá konstrukčním návrhem vany experimentálního zařízení pro testování lidských kloubů. Tribometr slouží k experimentálnímu měření tření a vizualizaci filmu reálné chrupavky v zaplavené synoviální kapalině. Výsledkem této práce je navržení odvzdušnění, vyhřívání a utěsnění vany v níž se synoviální kapalina nachází. Díky odstranění vzduchových bublin a ohřevu kapaliny na teplotu lidského těla, se dosáhne přesnějších hodnot koeficientu smykového tření a zlepšení vizualizace kontaktu. To by mělo vést k lepšímu pochopení třecích a mazacích procesů v synoviálním kloubu. Výstupem této práce je zvolená optimální konstrukční varianta a výrobní výkresová dokumentace.
The bachelor thesis deals with the design of the bathtub of an experimental device for testing human joints. Tribometer is used for experimental measurement of friction and visualization of real cartilage film in flooded synovial fluid. The result of this work is the design of air releasing, heating and sealing the bathtub in which the synovial fluid is located. By removing air bubbles and heating the liquid to the temperature of the human body, more accurate shear coefficient values and improved contact visualization are achieved. This should lead to a better understanding of the friction and lubrication processes in the synovial joint. The result of this work is chosen optimal design variant and production drawing documentation.
Description
Citation
SVOBODA, T. Konstrukční návrh vany experimentálního zařízení pro testování lidských kloubů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Martin Vrbka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Milan Klapka, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jan Brandejs, CSc. (člen) Ing. Michal Kubík, Ph.D. (člen) Ing. Petr Šperka, Ph.D. (člen) Ing. Aneta Zatočilová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-17
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a zodpověděl dotazy: Dotaz: 1)Bubliny vzduchu se drží těsně pod sklem. Když dojde k vytvoření podtlaku, tak se začne odsávat i mazivo, jehož objem se snažíme kvůli vysoké ceně minimalizovat. Jak zajistíte, že u vašeho návrhu odvzdušnění dojde jen k odsátí vzduchu a ne drahého maziva? - zodpovězeno 2)Návrh topných patron není podpořen výpočtem? Jakým způsobem byl optimální výkon topných patron určen? Jak bude zajištěno, že teplota maziva se bude pohybovat kolem 37 st.C? – částečně zodpovězeno Šperka Ph.D. - Jak jste určil polohu snímače teploty? Jak je ovlivněna poloha snímače? Kde by byla ideální pozice patrony? Jaká je nevýhoda ideálního umístění patrony? – částečně zodpovězeno Jak bylo v současném řešení řešeno těsnění a jak jste ho změnil, jaké bylo výsledné řešení? Jaký bude profil x-kroužku? – zodpovězeno Doc.Brandejs – V dokumentaci šroub M6 délka závitu 22mm, slepá díra – podaří se vám tento šroub zašroubovat – nezodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO