Konstrukce nízkofrekvenčních výkonových zesilovačů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem bakalářského projektu je popis konstrukčních tříd a způsobů zapojení nízkofrekvenčních (nf) výkonových zesilovačů. Tato problematika je velmi rozsáhlá, proto jsem se omezil na základní seznámení s možnostmi umístění pracovního bodu, zapojením koncových tranzistorů a požadovanými vlastnostmi nf (audio) zesilovače. Je žádoucí dosáhnout vyrovnaného zesílení v přenášeném kmitočtovém pásmu (20 Hz – 20 kHz), linearizací přechodů eliminovat přechodové zkreslení, zápornou zpětnou vazbou stabilizovat zesilovač a vhodným způsobem návrhu napájecího zdroje omezit zkreslení signálu v limitaci. V další části je na základě požadovaného výkonu a impedance proveden návrh vlastností koncových tranzistorů, jejich volba (2SC5200, 2SA1943) a výpočet předpokládaných tepelných ztrát zesilovače. Ze známých přechodových teplot je určen požadavek na chladič koncových tranzistorů. V závěrečné části se věnuji nastínění způsobu proměření zesilovačů, předpokládané hodnoty a objektivní srovnání modulů. V závěru diskutuji možnost subjektivního srovnání poslechem stejného úseku zvukového záznamu přes oba moduly.
The aim of the bachelor's thesis is the description of design and construction audio power amplifiers. This topic is very voluminous and therefore I limited it to basic familiarization with options of bias point placement, connection of power transistors and requested properties of audio power amplifier. It is requested to reach a balanced amplification in transferred frequency band (20 Hz – 20 kHz), to eliminate passage distortion by linearization of passages, to stabilize the amplifier by negative feedback and minimize the signal distortion in limitation by suitable concept of the DC source. Following part contains a suggestion of end transistor properties based on requested output and impendance, their choice (2SC5200, 2SA1943) and calculation of expected heat lost of the amplifier. From known transfer temperatures is set a request on an end transistor cooler. The final part deals with a sketch of scaling way of amplifiers, assumed value and objective comparison of modules. I discuss there possibility of subjective comparison by listening to the same part of sound recording via both modules.
Description
Citation
GASNÁREK, J. Konstrukce nízkofrekvenčních výkonových zesilovačů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Dr. Ing. Zbyněk Raida (předseda) doc. Ing. Jiří Šebesta, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lucie Hudcová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Petržela, Ph.D. (člen) Ing. Luděk Závodný, Ph.D. (člen) Ing. Josef Halámek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-15
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO