Elektromobilita, současnost a vize

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této bakalářské práce je vytvořit přehled o současném a předpokládaném budoucím stavu elektromobility v České republice a to včetně analýzy možných vlivů tohoto rozvíjejícího se oboru na další odvětví, zejména energetiku a ekologii. Práce je rozdělena do několika úseků. První část je rešeršního charakteru a zabývá se nejprve obecnými poznatky souvisejícími s elektromobilitou a poté přechází v analýzu aktuální situace na našem území, ve které je detailněji rozebírána především problematika dobíjení elektromobilu a podpora elektromobility. Druhá část práce se zaměřuje na vliv nárůstu elektromobility na elektrizační soustavu a na emisní stopu elektromobilu. Tyto kapitoly jsou podloženy vlastními výpočty a na jejich konci je provedeno vyhodnocení získaných výsledků. V závěru jsou shrnuty dosažené poznatky a je okomentován nadcházející vývoj elektromobility v budoucnosti.
The main target of this bachelor thesis is to create an overview of current and future status of electromobility in the Czech Republic, including an analysis of possible impacts of this developing field to other sectors, especially energy industry and ecology. This work is divided into several sections. The first part is research and it deals with general knowledge related to electromobility at first and then it analyzes the current situation in our country. The electric vehicle charging and electromobility support are discussed in detail. The second part of the thesis focuses on the influence of electromobility growth on the power system and on the electromobile emission footprint. These chapters are based on self calculations and the results are evaluated at the end. The conclusion summarizes the findings and there is a comment about upcoming development of electromobility in the future.
Description
Citation
VALÍČEK, R. Elektromobilita, současnost a vize [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (předseda) Ing. Martin Lisý, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc. (člen) Ing. Michal Špiláček, Ph.D. (člen) Ing. Jan Najser, Ph.D. (člen) Ing. Přemysl Kohout, MBA (člen)
Date of acceptance
2019-06-18
Defence
Student odprezentoval komisi svou závěrečnou práci a následně zodpověděl otázky oponenta. Dále odpovídal na následující otázky komise: Jak byste korigoval průměrný nájezd řidičů o firemní automobily? Jak by se v ČR nabíjelo 250 tisíc automobilů? Nezkoušel jste provést výpočet také pro jinou evropskou zemi?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO