Návrh regulátorů pro regulované soustavy s dopravním zpožděním

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem regulátorů regulovaných soustav s dopravním zpožděním. V teoretické části jsou pro tyto soustavy popsány vhodné metody pro určení parametrů spojitých a číslicových regulátorů. Konkrétně se jedná o Metodu požadovaného modelu, Metodu násobného dominantního pólu, „Univerzální“ experimentální metodu a Metodu SIMC (SIMple Control). V praktické části jsou metody aplikovány na návrh parametrů regulátorů a v programu MATLAB/Simulink namodelovány regulační průběhy. V závěru bakalářské práce je vyhodnocena regulace s ohledem na její přesnost a kvalitu.
This bachelor's thesis covers the subject of a design of controllers for regulated systems with time delays. The theoretical part of the thesis describes suitable methods for the determination of parameters of continuous-action and digital controllers for those systems. Specifically, they are the Desired model method, the Multiple dominant pole method, the "Universal" experimental method, and the SIMC (SIMple Control) method. In the practical part of the thesis, the methods are applied to the controller parameters’ design, and regulation courses are modelled in MATLAB/Simulink software. At the bachelor thesis conclusion, the regulation is evaluated with regard to its accuracy and quality.
Description
Citation
MATYÁŠ, M. Návrh regulátorů pro regulované soustavy s dopravním zpožděním [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Aplikovaná informatika a řízení
Comittee
doc. Ing. Renata Wagnerová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Němec, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jan Roupec, Ph.D. (člen) Ing. Olga Davidová, Ph.D. (člen) RNDr. Jiří Dvořák, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-19
Defence
Autor stručně prezentoval svoji práci a odpovídal na dotaz oponenta s následnou odbornou diskusí.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO