Výroba anemostatu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá návrhem součásti anemostatu o velikosti série 15 000 ks/rok. S přihlédnutím na kuželový tvar a rozměry součásti byla z variantního řešení vybrána technologie tažení bez ztenčení stěny z oceli DC04 o tloušťce 1 mm. Výsledným řešením je postupový nástroj složený ze 4 tažných operací. Tažidlo je navrženo z normalizovaných komponent. Návrh obsahuje postupový nástroj včetně výkresové dokumentace. Pro uvedený postup je navržen hydraulický lis CTH 400 o jmenovité tažné síle 4 000 kN.
The thesis handle design of part of anemostat in size of series 15000 pcs/year. Due to conus shape and dimensions of part was chosen out of quantity of manufacturing processes a technology of deep drawing without a thinnig of 1mm thick DC04 steel. The resulting solution is progressive tool which concatenate four operations of deep drawing process. The drawing tool make use of standardised components. The design contain progressive tool including drawing documentation. Hydraulic press CTH 400 with nominal force 4000 kN is used for mentioned procedure.
Description
Citation
BÍBA, D. Výroba anemostatu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Milan Forejt, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Leimberger, CSc. (člen) Ing. Miroslav Jopek, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Tomášek, CSc. (člen) Ing. Ivo Dohnal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-19
Defence
Student představil komisi svou práci, její výstupy a závěry a zodpověděl otázky oponenta. Dále byly studentovi položeny následující dotazy: 1. Jakým způsobem byla počítána tažná síla v jednotlivých tazích a jak se liší od síly na utržení dna? 2. Vysvětlete pojem „traktrixa“, který je uveden v práci a objasněte tvar traktrixy. 3. Objasněte na výkresech předepsané tepelné zpracování. 4. Jakým způsobem zajišťujete přenos polotovaru z jedné operace do druhé v nástroji. 5. Jaké znáte druhy anizotropie? 6. Vysvětlete vybraná schémata a obrázky nástrojů v práci. 7. Zdůvodněte náklady, započítané do technicko-ekonomického zhodnocení. 8. K čemu slouží zahloubení na výkrese nástroje? Položené otázky student přijatelně zodpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO