Výroba sendvičové závitové vložky objemovým tvářením

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Projekt vypracovaný v rámci magisterského studia oboru M-STG je zaměřen na návrh technologie výroby sendvičové vložky, používané pro spojení sendvičových panelů podlahy letadla s trupovými přepážkami. Výrobek je zhotoven z lehké hliníkové slitiny AlMn1. Na základě požadavků výroby a velikosti výrobní série 120 000 kusů za rok byla jako nejvhodnější technologie vybrána výroba kombinovaným protlačováním za studena s pěchováním příruby. Součást je vyrobena ze špalíkového polotovaru ve třech operacích na postupovém tvářecím automatu TPM 8-A o jmenovité síle 1000 kN od firmy Šmeral Brno a.s. V rámci projektu byly navrženy nástroje pro výrobu součásti, a také byly provedeny technické výpočty pro jednotlivé operace a technicko-ekonomické zhodnocení výroby. Cena součásti je odhadována nejméně na 7,33,- Kč.
The project elaborated in a frame of Master‘s degree branch M-STG focuses on the design of a technology of sandwich coil used for connecting the aircraft floor sandwich panels to the fuselage bulkheads. The product is made of a lightweight aluminium alloy AlMn1. Combined cold extrusion with upsetting of the flange was chosen as the most fitting technology due to the manufacturing requirements and production series size of 120 000 pieces per year. The component is manufactured from a block blank in three operations by a progressive forming machine TPM 8-A with a nominal force of 1000 kN from Šmeral Brno a.s. producer. Within the project, tools for the production of the part were designed and also technical calculations for individual operations and technical and economic evaluation of production were made. The price of the component is estimated to be at least CZK 7,33.
Description
Citation
ŠÍMA, V. Výroba sendvičové závitové vložky objemovým tvářením [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Milan Forejt, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Leimberger, CSc. (člen) Ing. Miroslav Jopek, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Tomášek, CSc. (člen) Ing. Barbora Kudláčová (člen)
Date of acceptance
2019-06-18
Defence
Student prezentoval komisi výstupy a závěry své práce a zodpověděl dotazy oponenta. Dále byly studentovi položeny následující otázky: 1. Z jakého důvodu není na výkrese sestavy zakótován zdvih, či jiné základní rozměry? 2. Jaké položky jste zahrnul do mzdových nákladů v technicko-ekonomickém zhodnocení? 3. Doplňte výčet polotovarů pro protlačování (str. 15 v práci). 4. Vysvětlete obr. 24 v práci a doplňte chybějící prvky. 5. Z jakého důvodu ve 4. operaci neuvažujete při použití stroje TPM 8 také ostřižení? 6. Z jakého důvodu, v souvislosti s použitým materiálem, nenavrhujete průtlačník jako dělený? 7. Jakým způsobem navrhujete dokončit závit M5 na vyráběném dílci? 8. Vysvětlete zakótování na výkrese průtlačníku. Položené otázky student plně zodpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO