Multiparametrická diagnostika generátoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na multiparametrickou diagnostiku generátorů v jaderné elektrárně Dukovany. Byl vybrán jeden konkrétní generátor pro řešení diplomové práce, který byl zkoumán především z praktického hlediska. V diplomové práci je rozebrán současný stav problematiky se zaměřením na hlukovou diagnostiku, vibrodiagnostiku a elektrodiagnostiku. Je kladen důraz na systémový přístup řešení. V praktické části práce je navržen experiment, tento je popsán a vyhodnocen. V rámci uvedeného je pozornost věnována závěrům z provedené vibrodiagnostiky a diagnostiky hlukové. Soubory dat jsou vyhodnoceny samostatně a je i rozebrána souvislost mezi oběma diagnostickými metodami. Dále je vyhodnocen datový soubor z elektrodiagnostiky, jsou popsány závislosti elektrických diagnostických veličin na dalších veličinách. Jsou i sledovány trendy elektrických diagnostických veličin. V diplomové práci jsou formulovány závěry a doporučení. Je konstatováno, že využití multiparametrické diagnostiky k posouzení stavu generátorů v elektrárnách pojaté systémově je teprve v počátcích a že i závěry z předkládané diplomové práce přispějí k rozvoji řešené problematiky.
The thesis is focused on multiparametric diagnostic of generators at the Dukovany nuclear power plant. One generator was chosen for the thesis and it was examined especially from the practical point of view. The thesis describes current state of the issue with focus on noise diagnostics, vibrodiagnostics and electrodiagnostics. The emphasis is on the system approach of the solution. In the practical part an experiment is designed, described and evaluated. Attention is paid to the conclusions of the performed vibrodiagnostics and noise diagnostics. Data sets are evaluated separately and the relationship between the two diagnostic methods is analyzed. Furthermore, the data set from electrodiagnostics is evaluated and dependencies of electrical diagnostic quantities on other quantities are described. Trends in electrical diagnostic quantities are also monitored. Conclusions and recommendations are formulated at the end of the thesis. It is stated that using multiparametric diagnostics to assess the status of generators in power plants is still in its beginning and that the conclusions of the submitted thesis will contribute to the developmnet in this area.
Description
Citation
BUCHTOVÁ, B. Multiparametrická diagnostika generátoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. František Helebrant, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Blechta (člen) Ing. Vladimír Dokoupil, CSc. (člen) Ing. Jan Vlček (člen)
Date of acceptance
2019-06-17
Defence
Nastíněny cíle práce a její průběh: - zmíněny cíle - současný stav, systémový rozbor atd. - popsána technická diagnostika, její rozdělení - předmět dilomové práce - generátor TG 11 - co se v současnsti diagnostikuje - vibrodiagnostika a hluková diagnostika - vyhodnocení experimentu - popsány druhy analýzy stavu zařízení Otázky oponenta: - Proč je nevývaha vyšší v horizontálním směru - Proč má akcelerometr největší frekvenční rozsah než ostatní snímače výchylky a rychlosti - Principy snímačů rychlosti, zrychlení a výchylky - Postup měření vibrací - Rozdíl mezi časovou a frekvenční analýzou signálu Doplňující otázky od komise: - technická bezdemontážní a nedestruktivní metoda - k čemu slouží FFT transformace - orbitální analýza, co to je - nezodpovězeno - otázky v hlukové analýze - co je naměřeno v jednostkách V.s-1, proč - z čeho se skládá generátor, jaká je přeměna energie, jak zní Ohmův zákon
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO