Návrh modernizace přístroje Mesing pro kalibraci koncových měrek nad 100 mm

No Thumbnail Available
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této diplomové práce, která pojednává o návrhu modernizace přístroje na kalibraci dlouhých koncových měrek, je poskytnutí detailní analýzy současného technického stavu tohoto přístroje a rešerše požadavků na kalibraci koncových měrek. Úvodní část práce je věnována definování základních metrologických pojmů a termínů. Jedna ze samostatných kapitol obsahuje podrobnou charakteristiku přístroje pro kalibraci dlouhých koncových měrek Zeiss/Tesa nacházejícím se na Českém metrologickém institutu v Brně a možnosti jeho modernizace. V praktické části práce je zjišťován kvalifikovaný odhad nejistoty měření a prováděna simulace nejistoty měření za pomoci metody Monte Carlo. Závěrečná kapitola obsahuje technickou dokumentaci navrhované modernizace.
The aim of this thesis, which deals with the modernization of the Zeiss/Tesa device, which is designed to calibrate the gauge blocks, is to provide a detailed analysis of the current state of the art of this instrument and to search for gauge blocks calibration requirements. The introductory part of the thesis is devoted to the definition of basic metrological concepts and terms. One of the separate chapters contains a elaborate description of the Zeiss/Tesa device and the possibilities of its modernization. A qualified estimation of the measurement uncertainty is determined in the practical part of the thesis and a simulation of the measurement uncertainty is performed using the Monte Carlo method. The final chapter contains the technical documentation of the proposed modernization.
Description
Citation
SOKL, A. Návrh modernizace přístroje Mesing pro kalibraci koncových měrek nad 100 mm [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. František Helebrant, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Pernikář, CSc. (člen) Ing. Vladimír Dokoupil, CSc. (člen) Ing. Jan Vlček (člen) Dr. Ing. Rostislav Suchánek (člen) Ing. Jan Blechta (člen)
Date of acceptance
2019-06-18
Defence
Obhajoba práce a její průběh: - uveden obsah prezentace - nastíněny cíle diplomové práce - uvedeny požadavky dle normy ČSN EN ISO 3650 - popsán současný stav - návrh modernizace - vyhodnocování nejistoty měření Odpovídáno na otázky oponenta: - Pravidla pro prokázání shody nebo neshody se specifikacemi ČSN EN ISO 14253-1:2018, odpověď doplněna o ilustrace Doplňkové otázky členů komise: - Které parametry kontrolujeme u koncové měrky? - Co je rozpětí délek? - Jak se kontroluje rovinnost plochy? - Dotazy na třídy měrek, proč je určitá kategorie přesnější? - Obr. 2, Gaussovo rozdělení, prosba načrtnout na tabuli, proč je v DP s chybou? - Kde bude průměrná hodnota na Gaussově křivce? - Na str. 35 popis koncových měrek, chyba se stoletím zavedení pana Johanssona
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO