2015/4

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 9
  • Item
    Eco Driving – příspěvek k podpoře ekologické dopravy
    (Akademické nakladatelství CERM, 2016-01) Schmeidler, Karel; Maršálková, Kateřina
    V posledních dekádách vznikly v rámci evropské vědecko-technické spolupráce účinné přístupy k ekologizaci dopravy, zvýšení její efektivnosti a zejména bezpečnosti. Po ověřovacích testech a pilotních studiích, které ukázaly účinnost nových přístupů, je nutné zajistit jejich implementaci, aby účinně sloužily, jak bylo zamýšleno. Tento příspěvek nastiňuje možnosti implementace do výukových a profesních programů a tím i do společenské praxe příslušných oborů. Je orientován na znalce v oblasti dopravy, zejména silniční dopravy a má informovat o novějších trendech v silniční dopravě v souvislosti s EU proklamovanou ekologizací zejména městské dopravy (ecological transport, greening of urban transport). Tyto trendy budou mít zřejmě dopad i na oceňování vozidel, ekologické a bezpečnostní inženýrství.
  • Item
    Nové knihy
    (Akademické nakladatelství CERM, 2016-01)
  • Item
    Recenze knihy „Podstawy rekonstrukcji wypadków drogowych“
    (Akademické nakladatelství CERM, 2016-01) Ptáček, Petr
    Podstawy rekonstrukcji wypadków drogowych; Leon Prochowski, Jan Unarski, Wojciech Wach, Jerzy Wicher; 3. doplněné vydání; ISBN 978-83-2016-1940-9; Cena 73,50 zł, formát B5, 360 s., 238 obrázků, 29 tabulek
  • Item
    Úvod do metodiky stanovení výše bezdůvodného obohacení – II
    (Akademické nakladatelství CERM, 2016-01) Klišová, Jana
    Cílem tohoto příspěvku, jenž navazuje na příspěvek z minulého čísla, je nastínění platné právní úpravy, vztahující se k bezdůvodnému obohacení, dle nyní platného občanského zákoníku, zákona č. 89/2012 Sb., její komparace se zněním předchozím a důsledky v rámci této problematiky. Snahou je poukázat na inkorporaci nových ustanovení, která reflektují na rozhodovací praxi soudů. Závěrem tohoto příspěvku by mělo být poukázáno na snahu zákonodárců rozšířit pravomoci a posílit jistotu ochuzených, s důrazem na dobré mravy, slušnost a spravedlnost. V dalším příspěvku budou uvedeny praktické ukázky ze stavebnictví.
  • Item
    Problémy, chyby a zvláštnosti určení EES
    (Akademické nakladatelství CERM, 2016-01) Becke, Manfred; Šachl, Jindřich
    Analytici nehod často používají k výpočtu střetových rychlostí hodnoty EES (Energy Equivalent Speed, ekvivalentní energetická rychlost). Stanovení hodnot EES ale vede mnohdy k problémům nebo chybám. Tento článek se věnuje některým z možných problémů, chyb a zvláštností při určování EES. V současnosti nelze řešit všechny problémy, ale alespoň na ně poukážeme.