Využití moderních technologií při výrobě lopatek rybářských návnad

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této práce je návrh řady lopatek pro rybářské návnady ve 3D parametrickém CAD systému Autodesk Inventor 2010 a jejich výroba s využitím aditivní technologie Rapid Prototyping. Pro výrobu master modelů lopatek bude využita metoda Fused Deposition Modeling. U navržených lopatek s vyhovujícími vlastnostmi, budou vytvořeny silikonové formy pro výrobu odlitků z pryskyřice. Práce obsahuje přehled komerčně dostupných metod Rapid Prototyping, jejich stručnou charakteristiku, výhody a nevýhody.
The aim of this thesis was to design a number of blades for fishing baits in 3D parametric CAD system Autodesk Inventor 2010 and their production with using the additive technology of Rapid Prototyping. The method Fused Deposition Modeling will be used to produce the master model blades. The silicon molds for the production of resin casings will be created for blades with compliant properties. The work contains an overview of commercially available Rapid Prototyping methods, their brief description, advantages and disadvantages.
Description
Citation
BARCUCH, J. Využití moderních technologií při výrobě lopatek rybářských návnad [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Prokop, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Bach, CSc. (místopředseda) Ing. Aleš Polzer, Ph.D. (člen) Ing. Josef Sedlák, CSc. (člen) Ing. Karel Němec, Ph.D. (člen) Ing. Milan Janský (člen)
Date of acceptance
2011-06-13
Defence
V závěru autor tvrdí: V blízké budoucnosti je tedy velmi pravděpodobné, že zařízení pro rapid prototyping bude využívat většina výrobních podniků. Může autor toto tvrzení upřesnit? U tvarově nejkomplexnějších lopatky je uprostřed plochy hranka. Má tato hranka pouze estetický význam nebo má nějaký konkrétní funkční účel? Jaký je rozdíl z hlediska funkce mezi Vámi navrženými lopatkami? Otestovali jste již vyrobené lopatky v praxi? Pokud ano, které z nich se osvědčily? Mají nějaké výhody oproti běžně dostupným návnadám na trhu? Jaké jsou způsoby připevňování lopatek na vlasec? Jak je kalkulovaná cena metody FDM na jednotku? Jaké materiály je možno odlévat do silikonových forem? Student otázky zodpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO