Vliv stárnutí plastického maziva na jeho chování v blízkém okolí elastohydrodynamického kontaktu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem diplomové práce je popsat rozdíly v chování plastického maziva podle stáří. Pro pozorování maziva v okolí kontaktu po zastavení je použita optická fluorescence, což umožňuje měřit tloušťku maziva i v případě nesouvislé, přerušené vrstvy maziva. Zkoumána jsou nová plastická maziva a jejich protějšky stárnuté v ložiscích. Jedno mazivo bylo stárnuto plánovanou dobu 1 000 hodin, ale u zbývajících dvou byl provoz ukončen předčasně po přibližně 900 hodinách. Bylo prozkoumáno několik potenciálních projevů stáří ovlivňujících během provozu mazivo a byla nalezena korelace mezi chováním maziva a jeho kontaminací. Míra kontaminace byla v pozorovaných vzorcích identifikována jako hlavní příčina nedostatku maziva v kontaktu, což je jedna z příčin selhání mazivového filmu. Výsledky přispívají k porozumění komplexní problematiky mazání plastickými mazivy, jež není uspokojivě popsáno.
This thesis aims to describe the differences in grease behaviour caused by degradation. Observation of EHL contact and its surroundings is done using optical fluorescence, which allows to measure lubricant thickness even if it is discontinuous and air is present. New grease is observed, along with samples aged in bearings. One sample was worked for 1000 hours, which was the planned duration of the experiment. Two other samples were stopped prematurely after approx. 900 hours. Several possible age-related factors were examined and strong link between contamination and grease behaviour was found. In observed cases, contamination was identified to be the leading cause of lubricant shortage near EHL contact, which is one of possible bearing failure causes. The results expand existing knowledge about grease lubrication topic, but much further research is needed.
Description
Citation
NAVRÁTIL, M. Vliv stárnutí plastického maziva na jeho chování v blízkém okolí elastohydrodynamického kontaktu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční inženýrství
Comittee
prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. David Paloušek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Hutař, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Pavel Polach (člen) Ing. Radomír Mendřický, Ph.D. (člen) prof. Ing. Marián Dzimko, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Horák, Ph.D. (člen) Ing. Petr Čížek, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Dočkal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-20
Defence
Student prezentoval výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky oponenta. Otázky oponenta: 1. Jak klasifikujeme plastická maziva podle rozsahu penetrace? Uveďte typické příklady použití jednotlivých penetračních tříd. ZODPOVĚZENO. 2. Byla v procesu stárnutí maziva testovaná maziva rozdílných penetračních tříd a rozdílných zahušťovadel? ZODPOVĚZENO. 3. Plastická maziva jsou kapaliny ideálně plastické, znamenající limit kapalin kvaziplastických s vnitřní strukturou s hranicí napětí, pod kterou se chovají jako pružné látky. Můžete je blíže popsat, případně graficky znázornit z reologického hlediska v závislosti na podílu dv/dh=Dv (smykový nebo rychlostní spád) od tangenciálního (smykového) napětí? ZODPOVĚZENO. 4. Jaká by byla výhoda vápenatých mýdel? ZODPOVĚZENO. Otázky členů komise k DP: 5. Dr. Polach: Můžete vyjasnit vliv kontaminace u starých a nových maziv? ZODPOVĚZENO. 6. Ing. Čížek: V čem spočívá jistota, že došlo daným přístupem ke stárnutí maziva? ZODPOVĚZENO. Je možné, že zpevňovadla byla mimo kontakt a nedocházelo u nich ke stárnutí? ZODPOVĚZENO. 7. doc. Mazůrek: Je možné, že proces, který je v práci označován jako stárnutí, souvisí spíše s kontaminací maziva? ZODPOVĚZENO. Co vy osobně vnímáte jako stárnutí? ZODPOVĚZENO. 8. doc. Hutař: Je možné, že pokud by mazivo bylo v ložisku po výrazně delší dobu, bude proces stárnutí odlišný související s potenciální změnou vlastností maziv? ZODPOVĚZENO.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO