Návrh vřeteníku pro obráběcí centrum

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá konstrukčním návrhem vřeteníku pro obráběcí centrum. Teoretická část práce poskytuje základní popis strojů s vodorovnou osou vřetena. Dále se věnuje popisu vřeteníku strojů s výsuvným pracovním vřetenem. V konstrukční části je nejprve proveden výběr optimální varianty pomocí multikriteriální analýzy. Zvolená koncepce je rozpracována s využitím potřebných konstrukčních výpočtů. Výstupem práce je 3-D CAD model a výkresová dokumentace.
This master’s thesis deals with design of a headstock for a machine tool. Theoretic part of this thesis provides basic description of a horizontal machine tool. Further it is dedicated to description of a headstock of machines with extensionable work spindle. In a design part firstly optimal variant is chosen by using multicriterial analysis. Necessary calculations were done and chosen variant was developed. Design is realised by 3D CAD model and drawing documentantion.
Description
Citation
SEHON, T. Návrh vřeteníku pro obráběcí centrum [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
prof. Ing. Václava Lašová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Zdeněk Kolíbal, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Jan Mareček, DrSc. (člen) Ing. Vladimír Bulej, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miroslav Maňas, CSc. (člen) Ing. Petr Talanda (člen)
Date of acceptance
2019-06-19
Defence
Student odprezentoval svoji DP členům komise. Student odpovídal na následující otázky členů komise: Jaká je další nevýhoda mít pohon umístěn na smykadle? Je řešena samosvornost u výsuvu vřetena? Jaké jsou maximální otáčky vřetenníku? V čem jste viděl výhodu seskládání motor-převedovka-řemen? Nebylo by lepší zabudovat pohon přímo do vřeteníku? Jak jste poznal že potřebujete dvou stupňovou převodvku? Jaký má zvolený motor regulační rozsah?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO