Náhon posuvové souřadnice portálového obráběcího centra pomocí kuličkového šroubu a matice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na pohon lineární osy portálového obráběcího centra typu spodní gántry pomocí kuličkového šroubu a matice. Je zde stanovena hranice, kdy je vhodné použit poháněný šroub a kdy poháněnou matici. Na základě stanovených zdvihů osy X je řešen návrh obou variant pohonu. V poslední části práce je proveden návrh podpěry dlouhého kuličkového šroubu s poháněnou maticí. Součástí práce je i 3D CAD model obou variant pohonu a výkresová dokumentace.
Master´s thesis is focused on portal milling machine driven by ball screw and nut. There is a limit where it is suitable to use a driven screw or driven nut. Both variants are solved based on specified X-axis travel distance. In last part is solved the design of support long shaft ball screw driven by nut. The work also includes 3D CAD model of both variants and drawing documentation.
Description
Citation
DVOŘÁK, D. Náhon posuvové souřadnice portálového obráběcího centra pomocí kuličkového šroubu a matice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
prof. Dr. Ing. Vladimír Mostýn (předseda) prof. Dr. Ing. Jiří Marek, Ph.D., DBA (místopředseda) doc. Ing. Juraj Uríček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radek Knoflíček, Dr. (člen) Ing. Roman Dvořák (člen) Ing. Ladislav Kárník, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-20
Defence
V rámci prezentace zaznělo: - zmíněny cíle diplomové práci - popis portálového obráběcího centra - metodika hodnocení pohonů, vhodnost použití KŠM - Popis pohonu KŠM, důvod použití poháněného šroubu a poháněné matice - zvolené parametry - popis poháněného šroubu - popis poháněné matice - řešení podpěry šroubu - pomocí 3D modelu - rychlý závěr Odpovídáno na otázky oponenta: - Ot. 1 - odpovězeno, že se jedná o překlep - K 2. dotazu ukázána tabulka nákladů na výrobu - K 3. otázce pojednáno o požadované životnosti Odpovídáno na doplňkové otázky komise: - Je trend, aby CNC OS měly životnost co nejkratší, nebo co nejdelší? - Podpěry KŠ - jak jste to řešil s odsunutím podpěry? - Jaká jsou portálová centra a jak se odlišují? - Jaká firma v ČR vyrábí tyto stroje?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO