Paletizace frézovací multifunkčního obráběcího centra s vodorovnou osou vřetena

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá problémem paletizace pro těžké obrobky u frézovacích multifunkčních obráběcích center. Cílem práce je navrhnout vhodný způsob paletizace obrobku pro navržený obráběcí stroj. V první části práce je návrh obráběcího stroje s parametry, které jsou zvoleny na základě provedené analýzy trhu. Druhá části práce se zabývá detailním návrhem paletizace skládající se z analýzy trhu, návrhem systému paletizace a konstrukcí výměníku palet. Navržená konstrukce výměníku je dimenzována pomocí jak analytických výpočtů, tak i výpočtu v MKP. Výsledný systém paletizace umožňuje automatickou výměnu dvacetitunového obrobku včetně palety mezi dvěma odkládacími místy.
This diploma thesis deals with palletization of heavy workpieces that are used by multi-purpose machining centers. The final outcome introduces a suitable option for palletization heavy workpieces of multi-purpose machining centers. In the first part of the thesis is draft of machining centers with parameters which were chosen by exploration of market for selecting suitable solution. The second part of thesis is dealing with a detailed draft palletization made by parts of exploration of market then design palletization system and design pallet changer. The designed construction of pallet changer is dimensioned with help of analytical calculating methods and numerical simulations methods. Outcome palletization system allows automatic change of twenty tons workpieces including pallet between two storage places.
Description
Citation
HYNŠT, T. Paletizace frézovací multifunkčního obráběcího centra s vodorovnou osou vřetena [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
prof. Dr. Ing. Vladimír Mostýn (předseda) prof. Dr. Ing. Jiří Marek, Ph.D., DBA (místopředseda) doc. Ing. Juraj Uríček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radek Knoflíček, Dr. (člen) Ing. Roman Dvořák (člen) Ing. Ladislav Kárník, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-19
Defence
Diplomant v úvodu práce představil komplexní řešení návrhu obráběcího stroje, na kterém pracoval s dalšími třemi kolegy. Dále prezentovat rešeršní část z oblasti automatické výměny obrobku. Diplomant představil několik konceptuálních návrhů, u kterých zhodnotil klady a zápory dílčích možností. Nejvhodnější varianta byla zvolena pomocí metody PATTERN a byla dále podrobněji rozpracována. Prezentace dále obsahuje schémata vytvořených částí celého výměníku, které jsou diplomantem okomentovány. Prezentace je doplněna o časové diagramy, které ilustrují časový průběh výměny obrobků. Taktéž je přiloženo i ilustrační video. Z jakého materiálu je vyrobena paleta? Student odpovídá, že je vyrobena z litiny a obsahuje kalené ocelové pásy. Podmínku cementovatelnosti a tvrdosti pouzder nezodpovídá špatně. Otázka na rozdíl mezi trvanlivostí a životností je s pomocí komise studentem zodpovězena. Na otázku upevnění kalené podložky student navrhuje upnutí šrouby se zápustnou hlavou. Při dynamickém dimenzování motoru našla komise v práci výpočetní chybu, kterou student neobhájil. Student je dále tázán na návrh automatizace kusové výroby. Navrhuje více odkládacích míst pro palety. Komise poté zmiňuje použití robotu při automatické výměně obrobků. Zda je možné použít stroj v pružném výrobním systému a jak student navrhuje dopravník palet, ze kterého je možné palety dále směřovat ke strojům.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO