Výzkumný 3D skener pro účely skenování problematických povrchů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá konstrukcí výzkumného 3D skeneru pro skenování problematických povrchů. Rešeršní část uvádí do problematiky 3D skenování a popisuje příčiny vzniku náhodných chyb. Dále obsahuje popis a rozdělení metod, které vedou k jejich eliminaci. Vlastní práce se pak zabývá návrhem a popisem hardwarové a softwarové části 3D skeneru. Výstupem práce je zařízení, které je schopné implementovat a srovnávat kvalitu kodifikačních metod zejména pro skenování problematických povrchů. Funkčnost zařízení byla ověřena experimentálním měřením.
This diploma thesis deals with design of 3D scanner for scanning problematic surfaces. The research part introduces the problem of 3D scanning and describes causes of random errors. Further, it contains a description and division of methods that leads to their elimination. The practical part of the thesis deals with design and description of hardware and software parts of the 3D scanner. The output of this work is device that is able to implement and compare quality of codification methods mainly for scanning of problematic surfaces. The functionality of equipment was verified by experimental measurement.
Description
Citation
BÁTRLA, M. Výzkumný 3D skener pro účely skenování problematických povrchů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční inženýrství
Comittee
prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. David Paloušek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Hutař, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Pavel Polach (člen) Ing. Radomír Mendřický, Ph.D. (člen) prof. Ing. Marián Dzimko, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Horák, Ph.D. (člen) Ing. Petr Čížek, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Dočkal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-20
Defence
Student prezentoval výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky oponenta. Otázky oponenta: 1. Navržený výzkumný skener porovnáváte se systémem ATOS Triple Scan. Je známo, jakou metodu projekce (kódování, filtrování) používá tento komerční systém? ZODPOVĚZENO. 2. Je již znám důvod chybného měřítka u výzkumného skeneru (x1,24 – str. 68)? ZODPOVĚZENO. 3. Výzkumný skener umožňuje skenovat pouze na jeden snímek. Jakým způsobem by bylo možné systém rozšířit tak, aby umožnil skenovat objekt na více snímků a následně spojovat skeny do jednoho globálního souřadného systému? ZODPOVĚZENO. 4. Jak byla vyrobena (vytištěna) kalibrační šachovnice? Byly nějak verifikovány (měřeny) její skutečné rozměry? ZODPOVĚZENO. 5. V práci (uživatelském manuálu) uvádíte, že pro kalibraci musí být viditelné zároveň obě šachovnice (vytištěná, promítnutá). Tím ale nepokryjete celé zorné pole kamery při její kalibraci. Nebylo by z hlediska kalibrace kamery přesnější snímat celým jejím zorným polem pouze tištěnou šachovnici a následně promítanou pro kalibraci projektoru? ZODPOVĚZENO. Otázky členů komise k DP: 6. prof. Hartl: Jaký výzkum byl proveden s cílem posunout se v dané oblasti skenování? ČÁSTEČNĚ ZODPOVĚZENO. Jaký algoritmus byl implementován? ČÁSTEČNĚ ZODPOVĚZENO. Jaké přesnosti lze reálně dosáhnout při tisku kalibrační šachovnice? ČÁSTEČNĚ ZODPOVĚZENO. 7. doc. Mazůrek: Jaký je průběh odstínů šedi u pruhů u phase shifting metody (obrázek v prezentaci)? ZODPOVĚZENO. 8. doc. Hutař: Jak se stanoví, který pixel je naskenovaný správně a který špatně (obrázek v prezentaci): ČÁSTEČNĚ ZODPOVĚZENO. Jak víte, že bod leží mimo součást u složitějších součástí? ČÁSTEČNĚ ZODPOVĚZENO. Jak funguje algoritmus, který rozhoduje o tom, zda body souvisí s tělesem nebo nesouvisí? ZODPOVĚZENO. 9. prof. Hartl: Je standardní odmazávat nesouvisející body ručně? ZODPOVĚZENO. 10. doc. Paloušek: Které kroky jste programoval vy osobně a které kódy vychází z knihoven? ZODPOVĚZENO. 11. Ing. Dočkal: Je možnost nastavení clony na kameře? ZODPOVĚZENO. Provádí se ručně nebo automaticky? ZODPOVĚZENO. Jak citlivý je tento přístup na konkrétního operátora? ZODPOVĚZENO.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO