Měření a analýza tuhosti podložek pod patu kolejnice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Podložky pod patu kolejnice jsou součásti podkladnicového i bezpodkladnicového uzlu upevnění. Jedná se o pružný prvek, který slouží především ke snížení negativních účinků dynamického namáhání, redukci hluku a vibrací. Práce se zabývá laboratorním měřením nízkofrekvenční dynamické tuhosti při frekvenci 5 Hz, statické tuhosti dle ČSN a statické tuhosti dle OTP podložek pod patu kolejnice. Cílem je provedení a vyhodnocení měření vzorků dodaných různými výrobci a dle rozptylu výsledných tuhostí výrobce porovnat. Vyhodnotit tuhosti i užitých pryžových podložek a porovnat s výsledky nových vzorků. Dále se práce věnuje faktorům, které by samotné měření a jeho výsledky mohly ovlivnit.
Rail pads are part of baseplate and baseplateless fastening system. It is a flexible element that is used primarily to reduce the negative effects of dynamic stress, reduce noise and vibration. This thesis deals with laboratory measurement of low-frequency dynamic stiffness at 5 Hz, static stiffness according to ČSN and static stiffness according to OTP of rail pads. The aim is to carry out and evaluate the measurements of samples supplied by different manufacturers and to compare them according to the variance of the resulting stiffnesses. Evaluate the stiffness of used rubber pads and compare with the results of new samples. Further, this thesis deals with the factors that the measurement itself and its results could influence.
Description
Citation
ŠARDICKÁ, K. Měření a analýza tuhosti podložek pod patu kolejnice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
prof. Ing. Jaroslav Smutný, Ph.D. - předseda, Ing. Leopold Hudeček, Ph.D. - místopředseda, Ing. Erik Dušek - tajemník, Ing. Klaudie Novotná - člen, Ing. Richard Svoboda, Ph.D. - člen, Ing. Radim Wrana - člen, doc. Ing. Vladislav Horák, CSc. - člen,
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Studentka Klára Šardická seznámila komisi s obsahem své bakalářské práce. Na otázky a připomínky plynoucí z posudků vedoucího a oponenta a komise při odborné rozpravě nad bakalářskou prací ~Měření a analýza tuhosti podložek pod patu kolejnice~ reagovala výborně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO