Analýza vlivu technologických procesů na vlastnosti funkčních ploch ložisek

Abstract
Disertační práce je zaměřena na problematiku technologie výroby ložisek. Cílem práce je zkoumání a vyhodnocení vlivu technologických procesů na vlastnosti funkčních ploch vnějšího ložiskového kroužku. Jako základní technologické procesy byly vybrány technologie rozválcování, broušení a soustružení. Předmětem zkoumání integrity povrchu na zkušebních vzorcích je měření a analýza jakosti obráběných ploch a zbytkového napětí v povrchových vrstvách ložiskových kroužků. Porovnání je provedeno ve vazbě na předchozí operace – rozválcování, soustružení a broušení.
The dissertation is focused on the bearing production technology issues. The aim of the thesis is to investigate and evaluate the influence of the technological processes on properties of the functional surfaces of an outer bearing ring. The development, rolling, grinding and turning have been selected as basic technological processes. The subject of the surface integrity research on test samples is the measurement and analysis of the quality of the machined surfaces and residual stresses in the surface layers of the bearing rings. The comparison is made in relation to the previous operations - rolling, turning and grinding.
Description
Citation
FIŠEROVÁ, Z. Analýza vlivu technologických procesů na vlastnosti funkčních ploch ložisek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Josef Sedlák, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Robert Čep, Ph.D. (člen) prof. Ing. Marek Sadílek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Kouřil, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Podrábský, CSc. (člen) doc. RNDr. Zdeněk Karpíšek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-05-21
Defence
Práce řeší vysoce aktuální problém oboru strojírenské technologie a její výsledky je možné chápat jako využitelný soubor vědecko-technologických informací pro oblast strojírenské praxe. Práce byla zaměřena na analýzu funkčních ploch ložiskových kroužků s ohledem na technologii jejich výroby. Pro experimenty byla využívána moderní měřicí technika. Práce má vysokou odbornou úroveň, doktorandka prokázala schopnost vědeckého přístupu při řešení daného tématu. Práce vykazuje hluboké teoretické i praktické znalosti doktorandky v uvedené oblasti a lze ji považovat za přínosnou pro praxi i pro další rozvoj v tomto vědním oboru.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO