Stanovení tuhosti, tlumení a přídavné hmotnosti tenké kapalinové vrstvy v těsnící spáře

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této diplomové práce je navrhnout metodiku experimentálního vyhodnocení přídavné hmotnosti, tuhosti a tlumení, kterými působí kapalinová vrstva na rotor v těsnící spáře. Těsnící spáry jsou významným konstrukčním prvkem hydrodynamických strojů. Jejich správný návrh, včetně stanovení přídavných účinků je nezbytný pro celkový dynamický návrh stroje. Součástí práce je rešerše problematiky dynamiky rotorů a přídavných účinků kapaliny. Byl navržen experiment pro stanovení přídavných účinků, který je založen na vyhodnocení dynamiky rotoru z měřených radiálních sil. Z výsledků experimentu byly stanoveny dynamické vlastnosti suchého a mokrého rotoru zkušebního zařízení.
The main purpose of this master’s thesis is to propose the methodology suitable for experimental evaluation of additional mass, stiffness and damping by which a liquid layer in the sealing gap affects the rotor. Sealing gaps are important structural elements of hydrodynamic machines. An appropriate design of a sealing gap including the additional effects determination is an inevitable part of the machine overall dynamic design. The thesis also provides a literature search in the field of rotor dynamics and additional effects of a liquid. The designed experiment aiming to determine additional effects of the liquid is based on rotor dynamics evaluation by means of the radial forces measurement. The experiment results were used to determine dynamic properties of dry and wet rotor of the testing device.
Description
Citation
KOHUT, V. Stanovení tuhosti, tlumení a přídavné hmotnosti tenké kapalinové vrstvy v těsnící spáře [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Milada Kozubková, CSc. (předseda) prof. Ing. František Pochylý, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (člen) doc. Ing. Jaroslav Štigler, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Habán, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-11-02
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO