Sportovně - rekreační centrum Vsetín, Ohrada

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomové práci předcházel specializovaný ateliér, zaměřený na vypracování urbanisticko-architektonického návrhu v oblasti „Vsetín - Ohrada". V této předdiplomové práci jsem se zabývala především analýzami a předběžným návrhem území. Nově navržené objekty mají za úkol přetvořit celé území, které v dnešní době chátrá a postrádá vzájemné vazby. Řešené území je oddělené mostem a průmyslovou zónou od okraje města a tím pádem postrádá návaznost na městskou zástavbu. Celý sportovní areál je koncipován, jako samostatný urbanistický celek, především s návazností na okolní přírodu. Areál je orientován podél cyklostezky souběžné s řekou, která je velkým lákadlem pro okolí. Centrum je navrženo vzhledem k narůstajícím potřebám obyvatelstva města Vsetín a jeho spádovým oblastem. Sportovní, rekreační a relaxační vyžití je určené pro všechny věkové kategorie. Travnatý val rozděluje řeku od města a vytváří klidovou zónu u řeky a zároveň člení velké rovinaté plochy. Území nabízí kromě sportovního vyžití, také wellness, gastro a místa pro setkávání. Výhodou tohoto místa je již zmiňovaná cyklostezka souběžná s řeknou a blízkost krásné přírody. Travnatý val je navíc využíván pro ukrytí obslužné komunikace a parkovacích stání. Tím je zajištěna skvělá dopravní dostupnost a zásobování, avšak nenarušuje sportovní areál. Val vytvořený z výkopů jednotilivých staveb a z bouracích prací původního stadionu docílí bezpečný přechod z jednoho sportoviště na druhé, vytvoří přirozené pozorovací stanoviště a začlení budovy a sportoviště, tak aby se staly součástí valu a vytvářely jeden celek. Zapuštěním budov do valu, stavby opticky zmenšuje. Vsazené sportoviště je ohraničené ze dvou stran valem a ze třetí pobytovým schodištěm. To může být využíváno jako tribuna, nebo pro vstup na hřeben valu. Tím je minimalizovaná potřeba nevzhledného oplocení každého hřiště. Novým konceptem naplníme požadavky návštěvníků v dané lokalitě a především se zvýší atraktivita celého území.
Diploma thesis of was preceded by a specialized studio focused on the development of urban-architectural design in the area of "Vsetín - Ohrada". The newly created objects have the a task of transform the whole territory, which nowadays deteriorate. The solved area is separated by the highest industrial zone from the edge of the city and after the connection to the urban area. The whole sports complex is conceived as an independent urban complex, mainly linked to the surrounding nature. These are cycle paths that are designed for the entire area. The center is designed for the needs of the population of Vsetín and its catchment areas. Sports, recreational options for all ages. The grassy wall divides the river from the city and reflects the calm zone by the river, and at the same time divides large flat areas. In addition to sports, the area offers wellness, gastro and meeting places. The advantage of this place is cycling trail parallel to the beautiful nature. Moreover, the grassy wall is used to hide service roads and parking spaces. This ensures excellent transport accessibility and supply, but does not interfere with the sports complex. Wall created from excavations of single buildings and demolition works of the original stadium will achieve a safe transition from one sports ground to another, creating a natural observation post and incorporating buildings and sports facilities to become part of the wall and form a single unit. By embedding buildings in the wall, the buildings visually diminish. The embedded sports ground is bounded on two sides by a rampart and the third by a staircase. It can be used as a grandstand, or to enter the ridge of the dike. This minimizes the need for unsightly fencing on each pitch. With the new concept we will meet the requirements of visitors in the given locality and, above all, the attractiveness of the whole area will be increased.
Description
Citation
KUKLÍNKOVÁ, K. Sportovně - rekreační centrum Vsetín, Ohrada [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Ing.arch. Pavel Rada - předseda, doc. Ing. arch. Petr Dýr, Ph.D. - místopředseda, Mgr. Markéta Žáčková, Ph.D. - tajemník, Ing. arch. Lukáš Ležatka, Ph.D - člen, Ing.arch. Pavel Šimeček - člen, Ing. Ing. Barbora Nečasová, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Studentka Bc. Klára Kuklínková seznámila komisi s obsahem své diplomové práce. Na otázky a připomínky plynoucí z posudků vedoucího a oponenta a komise při odborné rozpravě nad diplomovou prací ~Sportovně - rekreační centrum Vsetín, Ohrada~ reagovala velmi dobře.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO