Nová synagoga Opava

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomový projekt zpracovává návrh synagogy a budovy židovské obce v Opavě. Práce je vyhotovená ve formě architektonické studie. Kromě samotné stavby synagogy je součástí návrhu polyfunkční objekt ve správě židovské obce. Tento objekt v sobě sdružuje více provozů – košer restauraci, která je uzpůsobená k přípravě pokrmů podle židovských stravovacích zvyků, místnosti pro konání workshopů a školení, administrativu židovské obce a komunitní knihovnu. K těmto provozům je dále přidruženo přechodné ubytování a startovací byty pro studenty a dvě komerční jednotky pro využití jako prodejny. Celý komplex je doplněn podzemním parkováním a potřebným technickým zázemím. Na řešeném území se nacházela původní synagoga, která byla vypálena nacisty a jediným pozůstatkem je zde budova bývalého rabínského domu, nyní sloužící jako sídlo Křesťanského sboru. Základem konceptu je čitelný urbanismus návrhu, který polyfunkčním objektem navazuje na blokový typ okolní zástavby a nechá tak vyniknout samotnou synagogu jako solitérní objekt. Ta svou orientací vytváří veřejné prostranství, do kterého směřuje vstup do synagogy i zahrádka košer restaurace. Pro oba objekty byl zvolen architektonický jazyk jednoduchých linií. Kontrastu a zdůraznění významu synagogy nad druhým objektem je dosaženo použitými materiály. Jako konstrukční princip byl zvolen monolitický železobetonový skelet, dispoziční uspořádání se liší podle provozů jednotlivých částí návrhu.
The diploma project handles the design of the synagogue and buildings of the Jewish community in Opava. The project is formed as an architectural study. Apart from the synagogue, the design also includes a mixed-use building under the administration of the Jewish community. This building combines several departments – a kosher restaurant, which is adapted to prepare meals according to Jewish eating habits, workshop rooms, administration of the Jewish community and community library. These departments are supplemented by temporary accommodation and starter flats for students and by two commercial units. The entire complex is complemented by underground parking and the necessary technical facilities. There was an original synagogue in the area, which was burned down by the Nazis and the only remnant here is the building of the former rabbinic house, now serving as the seat of the Christian Association. The basis of the concept is the legible urbanism of the design, which connects the polyfunctional building to the block type design of the surrounding buildings, allowing the synagogue itself to stand out as a solitary object. Its orientation creates a public space with the entrances to the synagogue and the outside seating of kosher restaurant. An architectural language of simple lines was chosen for both objects. The contrast and emphasis on the importance of the synagogue over the other object is achieved by the used materials. The monolithic reinforced concrete skeleton was chosen as the construction principle, the layout is different according to the departments of the individual parts of the design.
Description
Citation
ODSTRČILOVÁ, J. Nová synagoga Opava [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Ing.arch. Zdeňka Vydrová - předseda, prof. Ing.arch.Ing. Zuzana Pešková, Ph.D. - místopředseda, Ing. arch. Adam Guzdek, Ph.D. - tajemník, prof. Ing. arch. Jiljí Šindlar, CSc. - člen, Ing. arch. Jan Májek, Ph.D. - člen, Ing. Jitka Vlčková, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Studentka Bc. Jana Odstrčilová seznámila komisi s obsahem své diplomové práce. Na otázky a připomínky plynoucí z posudků vedoucího a oponenta a komise při odborné rozpravě nad diplomovou prací ~Nová synagoga Opava~ reagovala velmi dobře.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO