Detekce graffiti tagů v obraze

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je porovnat různé přístupy počítačového vidění se záměrem automatické detekce graffiti tagů v obraze. Za tímto účelem byly v řešení použity modely založené na neuronových sítích. V práci byly otestovány jak osvědčené detekční modely, tak i modely experimentální. U nejpřesnějšího z nich (Faster R-CNN) bylo dosaženo přesnosti 83% mAP, což poukázalo na vhodnost těchto modelů při řešení otázky detekce tagů.
The aim of this work is to compare different approaches of computer vision with the intention of automatic detection of graffiti tags in the image. The solution was based on models based on neural networks. Both the proven detection models and the experimental models were tested here. The most accurate one (Faster R-CNN) achieved an accuracy of 83% mAP, indicating the suitability of these models to the tag detection problem.
Description
Citation
FISCHER, M. Detekce graffiti tagů v obraze [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (předseda) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) doc. Ing. Martin Čadík, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Jakou jste volil hodnotu překryvu (IoU) pro výpočet mAP ve Vašich experimentech? Může mít na tuto volbu vliv potenciální finální aplikace, ve Vašem případě odhalování vandalismu? Metody Mask R-CNN a CCNN nedosáhly přesnosti bounding boxů jiných metod. Daly by se jejich výstupy (segmentační maska, mapa hustoty) přesto nějakým způsobem využít v řešeném problému? Jak Vámi vytvořená neuronová síť rozpozná dva překryté graffiti tagy? Co lze dál dělat s výsledky Vaši aplikace? Lze podle nich např. odhalit tvůrce tagu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO