Detekce životních funkcí s použitím radaru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
V dnešnej dobe je veľmi dôležité merať životné funkcie človeka. Vďaka získaným dátam môžeme kontrolovať zdravotný stav ľudí. Rovnako sa táto kontrola využíva aj v športoch pri kontrole výkonu športovcov. K meraniu sa využívajú rôzne technológie, ktoré je možné rozdeliť do dvoch skupín, a to na kontaktné a bezkontaktné. Kontaktné metódy majú svoju nevýhodu, a to že človek sa nemusí cítiť komfortne a výsledky tým pádom nemusia byť správne. Preto v dnešnej dobe využívame bezkontaktné metódy, ktoré sa snažíme vyvíjať, aby dosahovali čo najväčšiu presnosť. V tejto práci je popísaný algoritmus využívaný radarovým zariadením, ktoré je schopné merať dýchaciu frekvenciu a srdečný tep človeka pomocou rýchlej furiérovej transformácie a rôznych filtračných metód. K tomuto meraniu bol využitý kit IWR1642 Boost a softvér, ktorý poskytuje spoločnosť Texas Instruments.
Nowadays, it is very important to measure the vital signs of a person. Thanks to the data that we get from measure, we can control health of the person. It is usefull as well in sports, where we can control performance of sportsman. Different technologies are used for measurement. We can divide these technologies in contact and contactless methods. Contact methods have their disadvantage and that one is when patient can not feel comfortable and then the results may not be correct. Thats why we are currently using contactless methods that we try to develop to achiev highest possible accuracy. In this work are signal processing strategies using fast fourier transform and different filtration techniques for monitoring vital signs described using radar device and eventually their variatons. These strategies are then tested on real data and compared to achiev best result. The IWR1642Boost and Texas Instruments demo software is used for practical exploration.
Description
Citation
KÖTELEŠ, D. Detekce životních funkcí s použitím radaru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (místopředseda) doc. RNDr. Dana Hliněná, Ph.D. (člen) Ing. Filip Orság, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: 1. Zkoušel jste vyhodnotit respiraci, případně srdeční signál na "oknech" různé délky? Pokud ano, jaký měla dálka okna efekt na výsledky? 2. Používal jste při frekvenční analýze "vyhlazení spektra" pro okna s neperiodickým signálem (v tomto případě je signál neperiodický asi vždy) například Hammingovým oknem? Pokud ano, mělo to efekt? 3. Při zjišťování pohybu povrchu těla používáte jeden "chirp" na jeden rámec v čase 0,0065 sekundy. Zkoušel jste počítat několik hodnot pohybu z několika "chirpů" v jednom rámci a nějak pohyb dále zpracovat? Pokud ano, mělo to nějaký význam?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO