Evoluční návrh booleovských funkcí pro kryptografii

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této bakalářské práce je porovnat různé selekční metody použité v kartézském genetickém programování aplikovaném na problém různých druhů kryptograficky významných booleovských funkcí. Zaměřil jsem se na tyto typy selekce: evoluční strategie (1+lambda) a (1,lambda), turnajová selekce a selekce ruletou. Zvolený problém byl vyřešen implementací CGP se zmíněnými typy selekce a statistickým zpracováním dat získaných provedením experimentů. Vyhodnocením výsledků jsem zjistil, že nejlepších výsledků, v případě ohnutých funkcí, dosahuje evoluční strategie (1+lambda). V případě vyvážených funkcí s vysokou nelinearitou dosáhla nejlepších výsledků selekce ruletou.
The goal of this bachelor's thesis is to compare various selection methods used in cartesian genetic programming applied to a problem of various types of cryptographically significant boolean functions. I focused on these selection methods: evolutionary strategies (1+lambda) and (1,lambda), tournament selection and roulette selection. The chosen problem was solved by an implementation of CGP with the above-mentioned selection methods and by a statistical evaluation of data acquired from conducted experiments. Evaluation of mentioned data has shown that the best results in case of bent functions were achieved while using (1+lambda) evolutionary strategy. The roulette selection performed the best in case of balanced functions with high nonlinearity.
Description
Citation
DVOŘÁK, J. Evoluční návrh booleovských funkcí pro kryptografii [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) doc. Ing. Peter Chudý, Ph.D., MBA (místopředseda) Ing. Lukáš Kekely, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen) Mgr. Roman Trchalík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm uspokojivě (D) . Otázky u obhajoby: Co je myšleno spojením "optimalizační testy" uvedeným v kapitole 6 a dále? Proč bylo provedeno vyhodnocení úspěšnosti implementovaných přístupů pouze na jediné instanci a sice Booleovských funkcích s osmi proměnnými? Jak implementace škáluje pro vyšší počet bitů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO