Odstranění známého signálu z nahrávky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této bakalářské práce je návrh a implementace metody, která z audio nahrávky odstraní známý signál. V úvodní části práce je shrnuta teorie o vlastnostech zvuku, základech zpracování signálu a  o identifikaci  systému. Následně jsou představena data  a je uvedeno jakým způsobem bude probíhat testování. Dále je popsán vývoj metody pro odstranění známého signálu z nahrávky. Na závěr jsou pak provedeny experimenty , které zahrnují i porovnání vybraných metod. Nejlepší metody dosahovaly poměrně kvalitních výsledků a známý signál většinou dokázaly  v dostatečné míře odstranit.
The goal of this bachelor thesis is to design and implement method for removing known signal from recorded sound. The introductory part of the thesis summarizes the theory of sound properties, basics of signal processing, and system identification. Subsequently, the data are presented and the way of testing is stated. Afterwards, the development of a method for removing a known signal from a recording is described. Finally, experiments are performed, which include a comparison of selected methods. The best methods achieved relatively good results and they were mostly able to remove the known signal sufficiently.
Description
Citation
HOŠEK, P. Odstranění známého signálu z nahrávky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (místopředseda) doc. RNDr. Dana Hliněná, Ph.D. (člen) Ing. Filip Orság, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: V testovacích datech je rušivý signál přítomný v celé nahrávce. Uvažujte případ, kdy je rušivý signál jen velmi krátký. Jak by byla ovlivněna úspěšnost? Bylo by potřeba metodu modifikovat?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO