Rekonstrukce poškozené části otisku prstů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá rekonstrukcí poškozených oblastí otisků prstů. Cílem je návrh a implementace algoritmu pro rekonstrukci právě těchto oblastí. Navržený algoritmus se skládá ze tří hlavních částí. První částí je získání vlastností z otisku a jejich odvození v poškozených oblastech. Druhou částí je lokalizace poškozených oblastí, která je založena především na jasnosti struktury papilárních linií. Poslední částí je samotná rekonstrukce v lokalizovaných oblastech pracující s Gaborovým filtrem. Algoritmus je implementován v jazyce C++ s využitím knihovny OpenCV. Následně je provedeno vyhodnocení kvality rekonstrukce. Nejprve je úspěšnost vyhodnocena pomocí změny kvality vypočtené nástrojem  NIST NFIQ 2.0 a dalším alternativním nástrojem hodnotícím kvalitu otisků prstů. V následujícím kroku je ručně vyhodnocena úspěšnost rekonstrukce jednotlivých typů poškození.
This bachelor thesis deals with the reconstruction of damaged fingerprint areas. The main goal is the design and implementation of an algorithm for the reconstruction of these regions. The designed algorithm consists of three main parts. The first part is fingerprint feature extraction and their derivation in damaged areas. The second part is a localization of damaged areas, which is based mainly on the structure of papillary lines. The last part is the damaged areas reconstruction itself. Gabor filter is used in this part of the process. The algorithm is implemented in C++ using the OpenCV library. An analysis of the reconstruction success rate is done afterwards. It is at first evaluated using the difference of quality between the input and processed fingerprint image, estimated by NIST NFIQ 2.0 and one other alternative tool for fingerprint image quality evaluation. The next step is a manual evaluation of the reconstruction success rate in various types of damaged areas.
Description
Citation
HALVA, V. Rekonstrukce poškozené části otisku prstů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Martin Čadík, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) Ing. David Bařina, Ph.D. (člen) Ing. Radek Kočí, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: Jak se Váš algoritmus vypořádá s vyšším stádiem lupénky nebo ekzému, kdy víceméně mizí papilární linie a zůstávají šupinky? Kde je hranice rekonstruovatelnosti?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO