Automatizace webového prohlížeče

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá automatizací webového prohlížeče - nástroji, umožnující programové ovládání programu pro prohlížení webových stránek. Nejprve diskutuje existující řešení, s důrazem na nástroje z rodiny Selenium Suite a PhantomJS. Následně je probrána interní reprezentace webové stránky v renderovacích jádrech prohlížečů Gecko a WebKit. Práce se poté zaměří na aplikační rozhraní webového prohlížeče, které nabízí klientským skriptovacím jazykům. Zároveň zde budou zmíněny standardy, podporující tyto rozhraní. Jádro práce tvoří návrh a implementace nástroje, jež umožní, pomocí knihovny Selenium WebDriver, ovládat webový prohlížeč a provézt získání dat o webové stránce. Práce ukazuje vnitřní uspořádání, popisuje vstupní konfigurační soubor a aplikační rozhraní. Také se zabývá problematikou získání dat o stránce a jejich převod na jednotný strukturovaný výstup. Zároveň demonstruje funkčnost pomocí jednotkových testů a ovládání reálných webových stránek.
This work deals with the automation of a web browser - the tools that allow programmatic control of the program for browsing the web pages. First, it discusses the existing solutions with focus on the tools from the Selenium Suite family and PhantomJS. Further, the internal representation of the web pages in the Gecko and WebKit browser engines is discussed. The work then focuses on the web browser application interface available for client-side scripting. The relevant standards are discussed as well. The core part of the thesis is dedicated to the design and implementation of a tool that allows to control a browser using the Selenium WebDriver tool and to extract data about the targert web page. The work presents an internal architecture, configuration files and the application interface of the designed tool. The topic of extracting detailed data about the page and its transformation to a unified structured description is covered as well. Finally, the performed unit tests and tests on real web pages are described.
Description
Citation
BASTL, V. Automatizace webového prohlížeče [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
prof. Ing. Tomáš Hruška, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (člen) Mgr. Kamil Malinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Rybička, Dr. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-20
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Připravte a okomentujte výstup programu pro velice jednoduchou stránku. Výsledek experimentu 8.3 vypadá jako neočekávaná chyba. Jde o známou chybu? Pokud ne, byla reportovaná?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO