Filtrování paketů pomocí XDP

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Počítačové systémy, ktoré musia poskytovať svoje služby s vysokou dostupnosťou vyžadujú isté bezpečnostné opatrenia na to, aby ostali dostupné aj pod paketovými sieťovými útokmi. Nevyžiadané pakety musia byť zahodené čo najskôr a čo najrýchlejšie. Táto práca analyzuje eXpress Data Path (XDP) ako techniku skorého zahodenia paketov a extended Berkeley Packet Filter (eBPF) ako mechanizmus rýchlej analýzy obsahu packetov. Poskytuje sa pohľad na dnešnú prax v oblasti firewallov v systémoch s linuxovým jadrom a navrhne sa systém rýchlej filtrácie paketov založený na eBPF a XDP. Do detailov popisujeme naimplementované filtračné riešenie. Nakoniec sa vyzdvihujú výhody XDP oproti ostatným súčasným technikám filtrácie paketov na sérii výkonnostných testov.
Computer systems which must provide their services with a high availability require certain security measures to remain available even when under packet-based network attacks. Unwanted packets must be dropped or mitigated as early as possible and as quickly as possible. This work analyses the eXpress Data Path (XDP) as a technique for early packet dropping and the extended Berkeley Packet Filter (eBPF) as a mechanism for high-speed packet analysis. Examples of current firewalling practices on Linux kernel based systems are observed and a design and the behavioural goals of a system for high-speed packet filtering based on eBPF and XDP are provided. The implementation of the design is then described in detail. Finally, results of several performance tests are presented, showing the XDP solution's performance advatages over contemporary filtering techniques.
Description
Citation
MACKOVIČ, J. Filtrování paketů pomocí XDP [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Počítačové sítě a komunikace
Comittee
doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (místopředseda) prof. RNDr. Milan Češka, CSc. (člen) doc. RNDr. Eva Hladká, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen)
Date of acceptance
2019-06-18
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " D ". Otázky u obhajoby: V textu je uvedeno, že vytvořená filtrační jednotka je omezená na 512 záznamů. Z čeho to omezení vyplývá? Jaké změny by bylo nutné v systému provést aby kapacita počtu záznamů byla větší?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO