Efektivní algoritmy pro stromové automaty

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je navržení efektivních algoritmů pro testování jazykové ekvivalence a inkluze stromových automatů a dále pak implementace těchto algoritmů jako rozšíření knihovny VATA. Nejprve je provedena rešerše existujících přístupů testování ekvivalence a inkluze slovních i stromových automatů. Z nich poté vychází návrh nového přístupu k testování ekvivalence a inkluze jazyků stromových automatů založený na bisimulaci vzhledem ke kongruenci, ke kterému je představen formální důkaz korektnosti. Součástí práce je také srovnání efektivity představeného algoritmu a již existujících přístupů, které ukazuje, že na obtížných případech je náš algoritmus často lepší než existující přístupy.
In this work a novel algorithm for testing language equivalence and inclusion on tree automata is proposed and implemented as a module in the VATA library. First, existing approaches to equivalence and inclusion testing on both word and tree automata are examined. These existing approaches are then modified to create bisimulation up-to congruence algorithm for tree automata and a formal proof of the soundness of the new algorithm is provided. Efficiency of this new approach is compared with existing language equivalence and inclusion testing methods for tree automata, showing the performance of our algorithm on hard cases is often superior.
Description
Citation
VALEŠ, O. Efektivní algoritmy pro stromové automaty [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (předseda) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lukáš Burget, Ph.D. (člen) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) Prof. RNDr. Mária Lucká, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Uvěďte příklad (praktického) problému, kde se Vámi navržený algoritmus dá použít.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO