Distribuované generování hesel pomocí pravděpodobnostních gramatik

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Táto práca sa zaoberá procesom lámania hesiel, popisom existujúcich útokov a generovania hesiel na základe pravdepodobnostnej gramatiky. Táto gramatika sa dá použiť na útok, ktorý funguje na základe trénovania nad existujúcim zoznamom hesiel a následným generovaním hesiel pomocou zostrojenej bezkontextovej gramatiky z procesu trénovania. Jadrom práce je návrh a implementácia distribuovaného riešenia pre tento typ útoku. Implementácia zahŕňa prepísanie existujúceho riešenia a optimalizácia využitia všetky dostupných zdrojov.
This thesis describes a process of cracking a password, existing types of attacks and generating passwords using probabilistic grammar. This grammar can be used as an attack that works on the basis of learning from an existing list of passwords and generating them by using constructed context-free grammar from the learning phase. The core of this thesis is the design and implementation of distribution solution for this type of attack. Implementation includes refactoring of existing solution and optimization to maximize use of every available resource.
Description
Citation
MIKUŠ, D. Distribuované generování hesel pomocí pravděpodobnostních gramatik [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Bezpečnost informačních technologií
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (místopředseda) Ing. Ondřej Lengál, Ph.D. (člen) Ing. Filip Orság, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Veselý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-19
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: V tabulce 3.5 je několik příkladů odvození preterminálních struktur. Proč věta asd1234qw odpovídá K3D4L2 a ne K3K4K2?  V práci je zmíněna možnost distribuce generování preterminálních struktur (4.2), což je v textu demonstrováno pouze jednoduchým příkladem. Jak by toto bylo možné pro složitější gramatiku a více klientský uzlů (100+)? 
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO