Deskriptor pro identifikaci osoby podle obličeje

Thumbnail Image
Date
Authors
Coufal, Tomáš
ORCID
Advisor
Goldmann, Tomáš
Referee
Orság, Filip
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce shrnuje dosavadní poznatky v oboru biometrie při řešení problematiky identifikace osoby podle tváře. Zaměřuje se na konvoluční neuronové sítě a kapslové sítě. Dále se zabývá současnými, modernímy postupy a jejich implementacemi. V neposlední řadě nabízí vlastní implementaci obdobného řešení na bázi architektury CapsNet - kapslových neuronových sítí. Práce dále rozebírá přínosy a možnosti využití této architektury pro identifikaci podle obličeje.
Thesis provides an overview and discussion of current findings in the field of biometrics. In particular, it focuses on facial recognition subject. Special attention is payed to convolutional neural networks and capsule networks. Thesis then lists current approaches and state-of-the-art implementations. Based on these findings it provides insight into engineering a very own solution based of CapsNet architecture. Moreover, thesis discussed advantages and capabilitied of capsule neural networks for identification of a person by its face.
Description
Citation
COUFAL, T. Deskriptor pro identifikaci osoby podle obličeje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Bioinformatika a biocomputing
Comittee
prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (místopředseda) Ing. Matěj Grégr, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radomil Matoušek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-20
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Jakou hodnotu má EER (Equal Error Rate) pro identifikaci a jaká je chybovost při testování neznámých vzorků (tedy obličejů, které nebyly součástí tréningové množiny)?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO