Robustní detekce řečové aktivity

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je navrhnout a vytvořit robustní detektor řečové aktivity, který je schopen detekovat řeč v různých jazycích, v prostředí se šumem a v prostředí s hudbou na pozadí. Tento problém jsem se rozhodla vyřešit použitím neuronové sítě jako klasifikačního modelu, který vstupním úsekům nahrávky přiřazuje jednu ze čtyř možných tříd - ticho, řeč, hudbu nebo hluk. Výsledný nástroj je schopný detekovat řeč v minimálně 12-ti jazycích. Řeč na hudebním pozadí až s 88 % úspěšností a výsledky úspěšnosti systému na zašuměných datech dosahují od 84 % (5 dB SNR) do 88 % (20 dB SNR). Tento nástroj je možné použít pro detekci řečové aktivity v různých výzkumných oblastech zpracování řeči. Hlavním jeho přínosem je eliminace hudby, která když odstraněna není, výrazně zvyšuje chybovost systémů na rozpoznávání mluvčího či řeči.
The aim of this work is to design and create a robust speech activity detector that is able to detect speech in different languages, in a noise environment and with music on background. I decided to solve this problem by using a neural network as a classification model that assigns one of the four possible classes - silence, speech, music, or noise to the input of audio recording. The resulting tool is able to detect the speech in at least 12 languages. Speech with musical background up to 88 % accuracy and system success on noisy data reaches from 84 % (5 dB SNR) to 88 % (20 dB SNR). This tool can be used for speech activity detection in various research areas of speech processing. The main contribution is the elimination of music, which when not eliminated, significantly increases the error rate of systems for speaker identification or speech recognition.
Description
Citation
POPKOVÁ, A. Robustní detekce řečové aktivity [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (předseda) prof. RNDr. Alexandr Meduna, CSc. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Oldřich Trenz, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-14
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B - velmi dobře. Otázky u obhajoby: Narazila jste při studiu literatury na analýzu toho jaký vliv má detekce řečové aktivity na úspěšnost cílové aplikace? Dokázala byste kvantifikovat, jaké zlepšení pči detekci řeči už vede k signifikantnímu zlepšení cílové aplikace?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO