Test výkonnosti NAT64

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou přechodu mezi IP protokolem verze 4 a IP protokolem verze 6. Přechod je možné řešit více mechanismy a tato práce je zaměřená na přechodový mechanismus Stateful NAT64. Cílem práce je otestovat různé implementace NAT64 a najít vhodnou implementaci pro router NETX. Za cíl bylo stanoveno najít implementaci, která bude dosahovat propustnosti 10 Gbps. Několik NAT64 implementací bylo zkoumáno v testovacím prostředí. Měření probíhalo pomocí nástrojů Iperf a PF_Ring. Bylo změřeno několik různých druhů síťového provozu tak, aby bylo z výsledku patrné, jaký výkonnostní dopad má každá z testovaných implementací. Z naměřených výsledků Jool vyšlo jako nejvhodnější NAT64 řešení. Jool splnil požadovanou propustnost a zároveň kromě stále aktivního vývoje nabízí i další pokročilé vlastnosti. Jool byl integrován do routeru NETX. Byla navrhnuta struktura příkazové řádky pro manipulaci s Jool instancí, která byla posléze implementována jako rozšíření NETX příkazové řádky. Dále byl vytvořen postup distribuce potřebných balíčku skrze balíčkovácí systém RPM, tak aby zapadl do automatizovaného systému platformy NETX.Výsledkem práce je plná podpora přechodového mechanismu NAT64 na platformě NETX dosahující propustnosti blízké 10 Gbps.
This thesis is focused on the challenges of the transition between IP protocol version 4 and IP protocol version 6. The transition can be solved by many transition mechanisms and this thesis thoroughly describe Stateful NAT64 transition mechanism. The thesis aims to test various implementations of NAT64 and find a suitable implementation for NETX router. The goal is to find an implementation that would achieve traffic throughput of about 10 Gbps. Several NAT64 implementations were evaluated in a testbed environment. Iperf and PF_Ring tools were used for throughput examination. Several different network traffic types have been measured to show the performance impact of each of the tested implementations. The results showed that the most suitable implementation of NAT64 is Jool. Jool reached the required throughput, its development is still active and offers other advanced features, thus Jool was integrated into the NETX router. A command line extension for manipulating Jool instance was designed, implemented and integrated to NETX command line. Additionally, a package distribution process was developed through the RPM package system to fit the NETX build system.The thesis outcome is full support of NAT64 transition mechanism in NETX platform achieving close to 10 Gbps.
Description
Citation
POKORNÝ, J. Test výkonnosti NAT64 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Počítačové sítě a komunikace
Comittee
doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (místopředseda) Ing. Matěj Grégr, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radomil Matoušek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-20
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Lze z nějakých veřejně dostupných indikátorů zhodnotit popularitu a míru nasazení NAT64?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO