Analýza technologií pro distribuci výpočtu při lámání hesel

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cieľom tejto práce je analýza technológií pre distribúciu výpočtu pri lámaní hesiel. Distribúcia je nevyhnutná s ohľadom na celkovú dobu lámania, ktorá môže byť v niektorých prípadoch aj desiatky rokov. V úvodnej časti je priblížená problematika obecného lámania hesiel vrátane typov útokov a najpopulárnejších nástrojov. Následne sa venujeme paralelizácií na GPU a tiež nutnosti distribúcie výpočtu na viacero počítačov. Venujeme sa rôznym technológiam ako VirtualCL, BOINC, MPI a analyzujeme ich využiteľnosť v prípade lámania hesiel. Skúmame ich z hľadiska výkonnosti, efektivity, škálovateľnosti a prispôsobivosti pri vopred definovaných podmienkach. Súčasťou práce je tiež návrh a implementácia distribúcie lámania pomocou technológie MPI s nástrojom hashcat, ktorý sa prehlasuje za najrýchlejší lámač hesiel.
The goal of this thesis is to analyze the technologies for distributed computing in password cracking. Distribution is a key factor regarding the total time of cracking the password which can sometimes take up to tens of years. In the introductory section we take a look at the general password cracking, types of attacks and the most popular tools. Next we address the GPU parallelization as well as the need of distributed computing on multiple computers. We look at all kinds of technologies, such as VirtualCL, BOINC, MPI and analyze their usability in password cracking. We examine each technology's performance, efficiency, scalability and adaptability when given pre-defined conditions. Part of this thesis is a design and implementation of distributed password cracking using MPI technology along with Hashcat, a self-proclaimed World's fastest password cracker.
Description
Citation
MRÁZ, P. Analýza technologií pro distribuci výpočtu při lámání hesel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Bezpečnost informačních technologií
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (místopředseda) Ing. Ondřej Lengál, Ph.D. (člen) Ing. Filip Orság, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Veselý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-19
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ". Otázky u obhajoby: Diskutujte funkcionalitu Vašeho řešení v kontextu slovníkového útoku. Uvažujte přitom různé velikosti slovníku - 100 MB, 1 GB, 10 GB, 100 GB. Naznačte případná řešení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO