Systém pro automatické řízení a monitorování centrálního vytápění

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a následnou realizací bezdrátového systému pro automatické řízení a monitorování centrálního vytápění. Nejprve jsou ve stručnosti představena některá z existujících řešení a jejich vlastnosti. Dále je v této práci věnována pozornost analýze bezdrátových technologií a metodám napájení použitelných v oblasti automatizace domácnosti. S ohledem na získané poznatky byl proveden návrh a následná realizace systémových modulů s využitím miniaturního počítače Raspberry Pi, mikrokontroléru architektury ARM Cortex-M0+ a komunikačních modulů využívajících technologii ZigBee. Pro vytvořené moduly byl navrhnut a implementován obslužný firmware. Ovládání a monitorování systému lze provádět prostřednictvím mobilní aplikace pro platformu Android, jejíž návrh je rovněž popsán v této práci.
This thesis deals with design and implementation of wireless system for automated control and monitoring of central heating. Some of the existing solutions and their characteristics are briefly introduced at first. The attention in this thesis is subsequently given to the analysis of wireless technologies and power supply methods suitable for home automation. With regard to ascertained findings, the design and subsequent implementation of system modules using Raspberry Pi, the ARM Cortex-M0+ microcontroller and the ZigBee communication modules were performed. The firmware for created modules was designed and implemented. The designed system can be controlled and monitored using a mobile application for the Android platform, whose design is also described in this thesis.
Description
Citation
ŠOC, M. Systém pro automatické řízení a monitorování centrálního vytápění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové a vestavěné systémy
Comittee
doc. Dr. Ing. Otto Fučík (předseda) doc. Ing. Zdeněk Vašíček, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (člen) Doc. Ing. Valentino Vranić, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " C ". Otázky u obhajoby: Stručně se vyjádřete k vlivu topologie sítě Zigbee s větším počtem uzlů (např. modulů hlavic otopných těles) na vlastnosti realizovaného prototypu systému. Jaká jsou omezení předloženého řešení (např. z hlediska počtu modulů hlavic otopných těles)? Může se, za určitých podmínek , předložené řešení stát neefektivním či neúčinným ? Pokud ano, stručně tyto podmínky konkretizujte, naznačte možnosti jejich detekce a využití detekce ke změně chodu  řídicího mechanismu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO