Phenolic profile of edible honeysuckle berries (Genus Lonicera) and their biological effect
Fenolové profily jedlých plodů zimolezu (Lonicera Rod) a jejich biologický účinek
Abstract
The current status of research on polyphenolic compounds in the berries of edible honeysuckle and their biological effects, including recommended utilization, are reviewed. The major classes of phenolic compounds in the blue berried honeysuckle are flavonols (quercetin, rutin, quercitrin) and flavanes (proanthocyanidins, catechins) and anthocyanins. Cyanidin-3-glucoside and cyanidin-3-rutinoside are considered as major anthocyanidins in edible honeysuckle berries. Such a high level of antioxidant activity in the berries of different species of the genus Lonicera is especially due to the high level of polyphenolic compounds, especially anthocyanins. These berries seem to be prospective sources of health-supporting phytochemicals that exhibit beneficial anti-adherence and chemoprotective activities, thus they may provide protection against a number of chronic conditions, e.g., cancer, diabetes mellitus, tumour growth or cardiovascular and neurodegenerative diseases Současný stav výzkumu na polyfenolické látky v hroznech jedlého zimolezu a jeho biologické účinky, včetně doporučeného využití, jsou zkoumány. Hlavní třídy fenolických sloučenin v modrém berried zimolezu jsou flavonoly (quercetin, rutin, quercitrin) a flaviny (proanthokyanidiny a katechiny) a antokyany. Cyanidin-3-glukosid a cyanidin-3-rutinoside jsou považovány za hlavní antokyanidy v jedlých plodech zimolezu. Vysoká antioxidační aktivita v hroznech různých druhů rodu Lonicera je díky vysoké úrovni polyfenolických sloučenin a antokyanů. Tyto plody se zdají být potenciálním zdrojem zdraví podporující fytochemikálie, které vykazují pozitivní anti-přilnavosti a chemoprotectivní činnosti, a tak mohou poskytnout ochranu proti řadě chronických stavů, např. rakoviny, cukrovky, nádorového růstu nebo kardiovaskulárních a neurodegenerativních onemocnění.
Keywords
jedlý zimolez, polyfenolické sloučeniny, antokyany, antioxidační aktivita, biologický účinek, edible honeysuckle, polyphenolic compounds, anthocyanins, antioxidant activity, biological effectPersistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/180504Document type
Peer reviewedDocument version
Final PDFCollections
- Chytré nanonástroje [298]