Posvítit si do tmy

Abstract
Dizertační práce je zaměřena na problematiku vztahu umění, vědy a fotografie v současném kontextu kultury s konkrétním praktickým výstupem, zkoumajícím hranice možného přesahu fotografií částicové fyziky do umění. Práce je řešena v jasně definovaných tématických oddílech, které zkoumají problematiku v širších teoretických souvislostech, aby tak vyvořily východisko konkrétního praktického výstupu. První oddíl zkoumá obecněji doménu zobrazení a možnosti vztahu mezi zobrazením vědy a umění. Druhý zkoumá roli mnohoznačného média fotografie jako nástroje vědy i umění. Třetí se zabývá evolucí subatomárního zobrazení a problémy spojenými s reprezentací neviditelného jevu. Čtvrtý pak koncepčními a epistemickými shodami mezi uměním a vědou, jejich dialogu ve formě Sci-Art. Pátá praktická část pak představuje umělecké výstupy, které odráží kritické zapojení teoretických východisek dosažených během zkoumání tématu a zároveň propojují teoretický výzkum s praktickým. Vycházím především z teoretických zdrojů, které byly publikovány v anglo-americkém kontextu, kde je tato problematika zkoumána v odborné literatuře. Časově se práce pohybuje od 90. let 20. století do součastnosti.
My disertation theses explores the intricate relationship between art, science and photography in the framework of the contemporary culture. Clearly outlined research areas open up the subject to a broader theoretical examination to underpin the artistic strategies that can be employed in the practial research. The resulting artwork interprets the domain of particle physics in a series of artworks. First area of the research delves into the domain of images and seeks to understand the relationship between the images of art and science in a broader sense. Second area investigates ambiguous medium of photography as both tool of science and art. Third area is an overview of the history of representation of the subatomic world and issues related to representing what is in fact unrepresentable. Fourth seeks to find epistemic and conceptual connection between art and science and their interdisciplinary dialogue as Sci-Art. The fifth part introduces artworks that reflect the critical egangement with the theoretical research and the scientific method by building the instrument for the observation of the cosmic rays. Sources for the theoretical framework are largely drawn from the academic literature written in the UK and USA where the topics explored in the theses have been studied in depth. The time scope considered in the theses encompasses 1990's of the 20. century up utill the present day.
Description
Citation
LUKÁŠOVÁ, V. Posvítit si do tmy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Umění ve veřejném prostoru a umělecký provoz
Comittee
prof. akad. soch. Tomáš Ruller (předseda) Mgr. Markéta Žáčková, Ph.D. (člen) PhDr. Kaliopi Chamonikolasová, Ph.D. (člen) doc. MgA. Milan Houser (člen) doc. Mgr. Pavel Korbička (člen) prof. Dr. Jiří Kroupa, CSc. (člen) doc. Mgr. art. Jana Hojstričová, ArtD. (člen)
Date of acceptance
2019-10-03
Defence
Předseda komise prof. Ruller představil doktorandku Mgr. MgA. Veroniku Lukášovou a téma její disertační práce a společně se školitelkou doc. Armutidisovou komisi a přítomné seznámil s průběhem jejího studia a dosaženými výsledky. Poté předal slovo doktorandce, která v prezentaci shrnula výsledky svojí práce. Přítomní oponenti přečetli posudky, které byly oba kladné a práci doporučili k obhajobě. Doktorandka se uspokojivě vyjádřila k otázkám, které v nich zazněly. V následné diskuzi padaly prohlubující otázky členů komise zejm. na vztah k různým koncepcím obrazu na pomezí vědy a umění, které byly doktorandkou ke spokojenosti přítomných zodpovězeny. Komise seznala, že jde o nadstandardní práci, kde autorka velmi dobře pracovala s teoretickou literaturou, prokázala vlastní teoretické myšlení a spojila je s vlastní uměleckou praxí. Komise práci (po editorských a redakčních úpravách) doporučila k publikování.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO