Vliv teploty spalovacího vzduchu na parametry spalovacího procesu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá předehřevem spalovacího vzduchu a jeho vlivem na parametry spalovacího procesu. V teoretické části je zpracován přehled nejčastějších znečišťujících látek z průmyslového spalování. Je popsána aktuálně platná relevantní legislativa v Evropské unii a jsou porovnány její implementace do národní legislativy v České republice a v Německu. Dále je provedena klasifikace hořáků z hlediska různých kritérií a rešerše předchozí práce v oblasti předehřevu spalovacího vzduchu. Na zkušebně hořáků byla provedena experimentální studie dvou různých hořáků na zemní plyn při konstantním tepelném příkonu 750 kW se spalovacím vzduchem předehřátým až na 250 °C. Výsledky odhalily pozitivní vliv předehřevu na účinnost spalování. Množství emisí NOx a CO naopak rostlo s teplotou spalovacího vzduchu.
This master’s thesis deals with combustion air preheating and its influence on combustion process parameters. In the theoretical part, an overview of the most common air pollutants from industrial combustion is presented. The relevant currently valid legislation in the European Union is described and its implementations into national legislations in the Czech Republic and in Germany are compared. Furthermore, classification of burner types according to different criteria and a research on previous work concerning combustion air preheating are included. An experimental investigation of two different fuel-staged burners fired by natural gas at a constant thermal input of 750 kW with combustion air preheated up to 250 °C was carried out at a burner testing facility. The results revealed a positive effect of preheating on the combustion efficiency. On the contrary, the amount of produced emissions NOx and CO emissions increased with the preheating temperature.
Description
Citation
ŠIMEČEK, R. Vliv teploty spalovacího vzduchu na parametry spalovacího procesu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Jícha, CSc. (předseda) prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Oral (člen) Ing. Zdeněk Jůza, Ph.D., MBA (člen)
Date of acceptance
2019-10-17
Defence
Byly zodpovězeny otázky oponenta práce. Dotaz na graf závislosti tepelného zatížení v kontextu práce a vliv předehřevu na tepelné zatížení, zodpovězeno. Dotaz na význam výsledných křivek tepelných toků, zodpovězeno. Dotaz na stechiometrický průběh spalování v kontextu práce, zodpovězeno. Dotaz na provedenou simulaci v programu ChemCAD a metodu výpočtu entalpického toku, zodpovězeno.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO