Analýza ztrát v elektrických strojích při nestandardních podmínkách

Abstract
Tato práce se zabývá analýzou magnetických ztrát v elektrických strojích a možnostmi jejich měření. Magneticky měkké i tvrdé materiály jsou velmi náchylné na změnu magnetických vlastností. Lze je měnit pouhou změnou teploty materiálu nebo indukováním různého pnutí uvnitř materiálu a díky tomu dosáhnout rozdílných výsledků. Tyto změny je důležité mít na paměti při návrhu elektrického stroje. Původní parametry v ovlivněných matriálech lze obnovit opětovným vystavením magnetickému poli, žíháním nebo broušením. Zmíněné metody uvolňují indukované pnutí uvnitř materiálu. Kromě analyzování těchto vlivů je důležité znát i způsob měření magnetických parametrů. Každý způsob má svá specifika a zanáší do měření určitou chybu. Při konstrukci stroje pro vyšší účinnosti, vyšší otáčky nebo vyšší teploty je vhodné vědět, jak se magnetické vlastnosti změní. Tato práce pojednává o vlastnostech různých materiálů, jejich měření, a nakonec i aplikaci zjištěných výsledků na zvoleném elektrickém stroji.
This thesis deals with the analysis of magnetic losses in electrical machines and the possibilities of their measurement. Magnetically soft and hard materials are very prone to changing magnetic properties. They can be changed simply by changing the temperature of the material or different stresses induced in the material, resulting in different results. These changes are important to keep in mind when an electric machine is being designed. The original parameters of the affected materials can be restored by annealing or grinding. These methods release the induced stresses within the material. Due to these effects, it is also important to know how to measure magnetic parameters. Each way has its own specifics and has a certain error of the measurement. When the machines for higher efficiency, rpm or higher temperatures are designed, it is advisable to know how their magnetic properties changed. This thesis deals with the properties of different materials, their measurements and finally simulation of the chosen electric machine with the application of the measured results.
Description
Citation
BULÍN, T. Analýza ztrát v elektrických strojích při nestandardních podmínkách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. RNDr. Vladimír Aubrecht, CSc. (předseda) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (člen) prof. Ing. Pavel Fiala, Ph.D. (člen) Ing. Oldřich Schneeweiss, DrSc. (člen) Ing. Jiří Kurfűrst, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Dušek, Ph.D. (člen) prof. Ing. Pavol Rafajdus, PhD. - oponent (člen) doc. Ing. Bohumil Skala, Ph.D. - oponent (člen)
Date of acceptance
2019-10-31
Defence
Dizertační práce je vypracovaná na velmi dobré vědecké úrovni. Námět práce odpovídá oboru disertace a je aktuální z hlediska současného stavu poznání. Všechny zadané cíle byly splněny, jádro dizertace bylo dostatečně publikované. Disertant provedl velké množství speciálních měření magnetických materiálů s cílem ověřit vliv technologických operací na magnetizační charakteristiky a ztráty. Výsledky disertační práce byly využity při návrhu a výrobě prototypů speciálních elektrických strojů – prototyp vysokootáčkového asynchronního motoru 6 kW, 120 000 ot/min a při návrhu reluktančních strojů. Disertant prokázal schopnost spolupráce s pracovníky jiných oborů nejenom na VUT, ale i s odborníky z průmyslu a AV ČR.  Detekci plagiátorství, které bylo zjištěno automatizovaným systémem Apollo, shledala komise nerelevantní.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO