Implementace CDN a clusteringu v prostředí GNU/Linux s testy výkonnosti.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Odolnost proti chybám je v produkčním prostředí velmi důležitá. Jedna z možností řešení vysoké dostupnosti je vytvoření clusterového prostředí. Práce se zabývá možnostmi implementace serverového prostředí s důrazem na řešení vysoké dostupnosti poskytovaných služeb a rozložení záteže. Jsou zde popsány metody využití virtualizace, centrálního ukládáni dat, synchronizace a rozebrány použitelné technologie. Pro účely synchronizace dat je zde popsán nástroj DRDB, určený pro vytvoření synchronizovaných blokových zařízeni. Byly ověřeny praktické možnosti běhu těchto systémů za použití open-source nástrojů v prostředí GNU/Linux a otestovány možnosti programů Linux-HA, DRBD, Redhat Cluster Suite, LVS, Piranha. Sítě CDN replikují data na více geograficky rozložených serverů pro dosažení vyššího výkonu a schopnosti odolávat velkým zátěžovým špičkám. Práce se zabývá popisem základních mechanizmů replikace, přesměrování a implementací pomocí open-source nástrojů. Pro ověření funkce bylo použito sítě Planet Lab. U nástrojů Globule a CoralCDN byly provedeny testy na globálně rozmístěných serverech.
Fault tolerance is essential in a production-grade service delivery network. One of the solution is build a clustered environment to keep system failure to a minimum. This thesis examines the use of high availability and load balancing services using open source tools in GNU/Linux. The thesis discusses some general technologies of high availability computing as virtualization, synchronization and mirroring. To build relatively cheap high availability clusters is suitable DRDB tool. DRDB is tool for build synchronized Linux block devices. This paper also examines Linux-HA project, Redhat Cluster Suite, LVS, etc. Content Delivery Networks (CDN) replicate content over several mirrored web servers strategically placed at various locations in order to deal with the flash crowds. A CDN has some combination a request-routing and replication mechanism. Thus CDNs offer fast and reliable applications and services by distributing content to cache servers located close to end-users. This work examines open-source CDNs Globule and CoralCDN and test performance of this CDNs in global deployment.
Description
Citation
MIKULKA, P. Implementace CDN a clusteringu v prostředí GNU/Linux s testy výkonnosti. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
Ing. Robert Vích, DrSc. (předseda) prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Otto Dostál, CSc. (člen) Ing. Karel Kopecký (člen) Ing. Michal Soumar (člen) Ing. Milan Šimek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Kovář, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vlach, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-10
Defence
Otázky oponenta: Stručně popiště rozdíl mezi DAS a NAS/SAN, dále se soustřeďte na rozdíly NAS a SAN. Objasněte důvod použití separátních sítí pro poskytování úložných zdrojů.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO