Symetrizační obvody

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Symetrizační obvody slouží k propojení symetrické zátěže (anténa, dipól) s nesymetrickým napáječem (koaxiální kabel). Bez zařazení symetrizačního obvodu je zátěž (anténa) špatně přizpůsobena k napáječi a projevuje se to špatnými vlastnostmi antény. V tomto projektu je popsán nejprve princip činnosti a rozdělení symetrizačních obvodů, tvořených úseky vedení. Dále je detailně sledována šířka pásma vybraných typů symetrizačních obvodů a je uvedeno několik doporučení pro konstrukci těchto obvodů. Na závěr je měřením ověřena činnost symetrizačního obvodu.
The baluns (balanced to unbalanced) circuits are used for connection of symmetrical load (antenna, dipole) to unsymmetrical line (coaxial cable). The balun missing causes the load mismatching to antenna feeder and the antenna parameters degradation as result. There are defined the baluns principle of operation and list of types in this work. The baluns created by short sections lines are the scope of project only. The detailed analysis baluns bandwidth and the type application are described in the second part of project. Several recommendation for baluns design is described as project conclusion including parameters optimalization. The function of the balun was verified by measurement. The relevant results are mentioned in the report end.
Description
Citation
BERAN, V. Symetrizační obvody [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Miroslav Kasal, CSc. (předseda) prof. Ing. Roman Maršálek, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jaromír Kolouch, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Nováček, CSc. (člen) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Pavel Horský (člen)
Date of acceptance
2008-06-16
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO