Technologie výroby a zpracování středověkých hrotů střel

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou výroby, typologie a použití středověkých hrotů. V teoretické části je popsána historie luku a jeho evropské nálezy především ze středověku. Poté je nastíněn historický vývoj hrotů a je zde dále popsána jejich typologie. V dalších kapitolách jsou objasněny způsoby výroby železa obzvláště v raném středověku a také postupy při výrobě různých typů hrotu. Dále je popsán středověký šíp, jeho konstrukce a vlastnosti. Průběžně je v rešeršní části rozebírána problematiku průraznosti různých typů hrotů na nejznámější typy zbrojí, jako je kroužkové brnění nebo plátová zbroj. V experimentální části jsou metalograficky analyzovány nálezy hrotů z raného a vrcholného středověku. Z analýz tvarů, struktur a tvrdostí hrotů jsou vyvozeny závěry o jejich výrobě, zpracování, a možnostech použití.
This thesis analyses issue of manufacture, typology and use of medieval arrowheads. In theoretical part describe historical evolution of bow and his archaeological discovery in Europe, especially from medieval times. After that is revealed historical evolution of arrowheads and describe their typology. In next chapters are mentioned ways of iron production, mainly in early medieval times and also describe technology of manufacture different types of arrowheads. There is a characterization of medieval arrow, his construction and characteristics. Continuously in this background research are revealing questions of penetration depend on the various types of arrowheads, which are testing on the most known types of armour like chainmail or breast plate. In experimental part of this paper are metallographicaly analyzing archaeological discoveries from the early and late medieval times. Conclusions about their manufacturing, treatment and possibilities of use are built on knowledge about arrowheads structures, hardness and shapes.
Description
Citation
KAŠPAR, J. Technologie výroby a zpracování středověkých hrotů střel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Materiálové inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jiří Švejcar, CSc. (předseda) prof. Ing. Tomáš Podrábský, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Rudolf Foret, CSc. (člen) prof. Ing. Ivo Dlouhý, CSc. (člen) doc. Ing. Eva Münsterová, CSc. (člen) prof. RNDr. Karel Maca, Dr. (člen) prof. RNDr. Jan Kohout, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-14
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO