Stavba v krajině - Winery

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Cílem mé práce bylo navržení centra vinařské kultury nadmístního významu, které by sloužilo jako reprezentace Moravského vinařství jak v rámci celorepublikovém, tak i v zahraničí. Stane se styčným bodem mezi odborníky - vinaři - a laickou veřejností. Stavba nabídne podporu místním vinařům prostřednictvím konání různých odborných akcí, propagací jejich výrobků a nejmodernějším technickým vybavením, které zde budou mít k dispozici. Návštěvníkům bude prostřednictvím pestré nabídky funkcí umožněno zažít víno ve všech jeho podobách - jako nápoj, prostředek ke společenskému setkávání, jako kosmetický přípravek. Stavba je koncipována tak, aby bylo zajištěno její bohaté využití v každém ročním období. Stavba je svým umístěním i architektonickým ztvárněním citlivě zapojena do nedotčené přírody v okolí Strachotína. Je zde kladen důraz na lidské měřítko. Objekt je z velké části zapuštěn pod zem, což vytváří příznivé podmínky pro zrání vína, v části reprezentační se ale otevírá a nabízí hodnotné pohledy na Pálavu a Novomlýnské nádrže. Na objekt vinařského centra i funkčně navazující objekt ubytování byly aplikovány ekologické principy navrhování. Stavba se snaží být co nejvíce soběstačnou a nezávislou na okolí, zpětně využívá dešťovou vodu a k čištění šedých vod slouží kořenová čistírna. Vytápění, chlazení a ohřev vody je realizován čerpadlem s hloubkovými vrty, které odebírají teplo ze země.
Purpose of the project was to create a centre of the wine culture that would represent south Moravian viniculture not only all over the country, but abroad as well. It will become the connection point between wine makers and public. The building will offer the full support for the wine makers - promotions, conferences, modern technological equipment. The guests will be able to experience wine in all posssible ways - as a drink, as a form of meeting each other, in wellness. There will be a lot of events taking place, so the wine center is highly used in all seasons of the year. The architecure of the building is trying to integrate to the landscape in a very sensitive way, the human dimension was the most important factor in designing. The main part of the building was situated under the groud so the temperature for the winemaking processes is very still. On the opposite site - in the public part - the building is opening to the nature and gives the magnificent view of the Palava hills and the dams of Nove Mlyny. The building was designed in the most ecological way possible - it uses the rainwater for the processes, there is a sewerage plant based on the biological root principe and the energy for the heating and cooling system of the building is taken from the ground by the heat pump.
Description
Citation
RYŠKOVÁ, M. Stavba v krajině - Winery [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
prof. Ing. arch. Petr Hrůša (předseda) Ing. arch. Vítězslav Nový (člen) Ing. arch. Petr Todorov (člen) doc. Ing. arch. Maxmilian Wittmann, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ivana Žabičková, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-01
Defence
Student odprezentoval svůj projekt a reagoval na otázky a připomínky oponenta, vedoucího práce a členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO